| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besökarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Historia

Fornlämningar visar att människor i alla tider valt Ale för boende och handel. Det har gjorts fynd av stenyxor, skrapor och pilspetsar från boplatslämningar, daterade till 7 000-5 000 f Kr. Det gynnsamma läget längs älven och de vackra och omväxlande omgivningarna gör det lätt att förstå varför Ale varit, och alltjämt är, ett attraktivt val.

Ale under vikingatid

En vårmorgon 1933 var hemmansägaren Johan Antonsson ute på sina ägor i Äskekärr och rensade diken när han stötte på ett hårt träföremål med spaden.

Det hårda föremålet visade sig vara ett stort vikingaskepp, Sveriges enda bevarade skepp från vikingatiden. Analyser visade att Äskekärrsskeppet kunde dateras till ungefär år 950 och att det seglat under minst hundra år.

Äskekärrsskeppet var en knarr, en representant för Nordens äldsta seglande handelsskepp. Handelstraditionerna är gamla i Ale och det är ganska naturligt eftersom området under århundraden var gränsland mellan Sverige och Danmark/Norge med Göta älv som en viktig farled.

Med utgångspunkt i fyndet av Äskekärrsskeppet startade 1999 Projekt Ale i Vikingatid. Syftet är att samla och sprida forskning och kunskap om vikingakulturen i Göta älvdalen.

Ale kommuns födelse

Ale kommun föddes 1974 och bildandet var ett resultat av riksdagsbeslutet om att Sverige skulle inrätta storkommuner.

De tre kommunerna Nödinge, Starrkärr och Skepplanda gränsade till varandra och samarbetade först i vad som kallades Surte kommunblock, innan de tillsammans bildade Ale kommun.

den 2017-01-31