Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besökarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lyssna på sidan Lyssna

Så här kan du stötta nyanlända

Ale kommun arbetar med nyanlända på flera olika sätt; med ensamkommande barn, med svenska för invandrare, inom barnomsorgen och för att hitta bostäder för familjer och enskilda. Här listar vi de olika sätt som du kan göra en insats.

Välkommen hem – hyr ut din bostad eller ett rum

Kommunen hjälper dig att hjälpa andra. I projektet ”Välkommen hem” kan du som kommuninvånare i Ale kommun hyra ut din bostad/del av bostad till nyanlända.

Mer information om "Välkommen hem" och intresseanmälan

Stöd från människa till människa

Nyanlända behöver hjälp att komma in i det svenska samhället och känna sig hemma. Ett sätt att göra en insats är att bara träffas och prata, eller hjälpa till med kontakterna med allt från skatteverket till idrottsföreningar.

Ensamkommande barn

I Ale finns ungdomar som har flytt sina hemländer ensamma. En del av dem söker asyl, andra har fått uppehållstillstånd. Kommunen ansvarar för dem och de bor bland annat i våra boenden. Flera av dem bor i familjehem, alltså hemma hos Alefamiljer. Ungdomarna i våra boenden behöver framför allt medmänniskor som bryr sig. Du kan exempelvis bli läxhjälpare, mentor eller guide in i det svenska samhället. Vi har språkcafé och andra sätt att träffa ungdomarna.

För att få den senaste informationen om hur du kan stötta som volontär kan du följa Mötesplats Spinneriets facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du bli god man för en ungdom?

Alla ensamkommande barn behöver en god man som företräder barnet i vårdnadshavares och förmyndares ställe. Det betyder att den gode mannen har rätt och skyldighet att bestämma i alla frågor som rör barnets angelägenheter, personliga såväl som ekonomiska och rättsliga. Barnet bor däremot inte hos gode mannen. Den gode mannen fungerar som en spindel i nätet och ska se till att barnet får en bra första tid i Sverige.

För mer information om att vara volontär eller god man kan du höra av dig till Kontaktcenter på telefon 0303-33 00 00 eller e-post kommun@ale.se.

Organisationer som stöttar

Asylsökande vuxna och familjer bor på mottagningsboenden i andra kommuner än Ale. Om du vill ge till de grupperna hänvisar vi dig till hjälporganisationer som Röda korset och till Svenska kyrkan.

Nationellt arbete

Även på nationell nivå samarbetar svenska myndigheter intensivt och det finns ett samlat ansvar för att gemensamt ta hand om det ökande antal som anländer till Sverige. Läs mer om det samlade myndighetsansvaretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2017-01-28 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg 7
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.