Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Besökarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lyssna på sidan Lyssna

Program läsår 2015-2016

Abellis teaterbuss med föreställningen Pappa, var är du?

Abellis teaterbuss med föreställningen Pappa, var är du?

Skolorna i Ale arbetar med Skapande skola. Representanter från skolorna bildar en arbetsgrupp där elevernas kreativa utveckling och önskemål är i fokus. Här finns utbudet som var läsåret HT15-VT16. Medverkande skolor var Alboskolan, Bohusskolan, Garnvindeskolan, Himlaskolan, Nolskolan, Nödingeskolan, Särskolan, Surteskolan, Da Vinciskolan, Kyrkbyskolan och Älvängenskolan

Åk F-1 Pappa, var är du?

Dockteater i teaterbussen.
Med avstamp i den klassiska stumfilmens magiska värld berättar vi om Magda som söker efter sin pappa i ett spökslott. Hon möter bland andra Varulven, Dracula och Frankensteins monster, figurer som ofta återkommer i filmer från början av förra seklet. Det här är dockteater som förenar 500 år gammal japansk dockspelsteknik med stumfilmens speciella språk och vår tids animerade filmer och spel. Lärarmaterial som kan användas för läs- och skrivträning med föreställningen som inspiration finns. Spelas i teaterbussen som är en fullt utrustad rullande teater med scen och plats för 50 personer i salongen.

www.abellis.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åk 2 och Särskolan Kulturskolan, Sagor

Vi kommer med en resväska fylld med sagor, bilder, toner, rytmer och en hel massa fantasi. Med berättelsens magi reser vi genom tid och rum och utforskar med alla våra sinnen. Sagor från olika tider och skilda delar av världen. Kanske får vi dansa med älvorna i John Bauers skog eller önska oss någonting med Aladdins lampa?

En musik- och en bildpedagog kommer vid olika tillfällen ut till klasserna med sagor i bagaget och möter barnens egna berättelser. Eleverna får måla, skulptera, dansa och sjunga sina upplevelser.

Åk 3 Ekehagens forntidsby

I en vacker ekskog ligger Ekehagens Forntidsby, ett friluftsmuseum som levandegör förhistorien. I gläntor i skogen, vid den lilla sjön och ute på ängen har olika boplatsmiljöer byggts upp. På vandringen genom byn passerar Du jägarstenålders boplats med hyddor, vindskydd och båtar, långhus och nybrutna åkrar från bondestenåldern samt bronsålderns öppna landskap. Resan slutar vid järnåldersgården, med smedja och stall. Djur av gamla lantraser strövar fritt på området och i hägn finns linderödsgris och vildsvin.

Åk 4 Arkeolog i skolan med vikingagårdsbesök

Historielektion i närområdet med arkeologen, Andreas Antelid. Med utgångspunkt i kulturarvsplanen för kommunen levandegör arkeologen historien och pekar på spår av det förflutna. Först i klassrummet, sedan i närområdet. Man avslutar med en gemensam utgrävning.

Åk 5 Teater: Snigelpojken, med Teater Big Wind

Två tioåringar träffas vid den enes gömställe. Båda är, av olika skäl, inte hemma trots att det är sen kväll. Så börjar Lars Viks prisbelönta pjäs Snigelpojken om en lite blyg pojke och en rappkäftad flicka.

Här resoneras det om miljöfrågor, djur, solidaritet och om att det är skönt att upptäcka att det finns andra som tänker och känner. Pjäsen tar upp ämnen som självkänsla och självförtroende. Ensamhet och vänskap.

Åk 6 Cirkus Workshop

Cirkusexpressens Cirkusskola  -för en dag.
Cirkusexpressen kom till skolorna och visade först med en flärdfull och festlig föreställning hur man arbetar och därefter fick eleverna själva pröva på cirkus.

Cirkusen förenar kultur med idrott och hälsa. Här får eleverna möta trapetskonster, jonglering, och tygakrobatik mm. Detta uppmuntrar såväl fantasi, kreativitet som koncentration, koordination, samarbetsförmåga och framförallt rörelseglädje.

Åk 7 Författarbesök

Olivia Bergdahl, skolbesök på högstadiet, då hon oftast håller workshops i kreativt skrivande, eller kör ett mer pedagogiskt program – där hon blandar diktläsning med scenpoetisk historia, förklarar Poetry Slam och berättar hur det kom sig att hon fastnade för just det här, och vad som är tjusningen i att skriva dikter och att skriva överhuvudtaget.

Åk 8 Besöka Hagabion och besöka filmpedagogerna

Här får eleverna åka in till Hagabion och besöka filmpedagogerna och där få lära sig metodik och olika analysmetoder som underlättar arbetet i klassrummet.

Åk 9 Museibesök i Göteborg

Årkurs 9 väljer själva det museum i Göteborg som de önskar att besöka, inkluderat är en guidad visning av museet.

Sjöfartsmuseet, Röhsska, Göteborgs stadsmuseum, Världskulturmuseet, Naturhistoriska museet, Konstmuseet.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2016-12-06 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.