Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning
Tillsvidare: Tidsbegränsad verksamhet: Ja

Fast lokal i byggnad Fordon Tält, marknadsstånd Ambulerande verksamhet


Kommunalt vatten Enskilt vatten Annat vatten (exempelvis samfällighet)
Resturang Pizzeria/gatukök Catering Cafe/konditori Butik med förpackade livsmedel Butik med manuell chark-/ostavdelning Butik med kött-/fiskhantering Frukt- och grönsaksbutik Kiosk/godisbutik Bageri Förvaring, distribution, transport eller liknande av livsmedel utan beredning eller bearbetning





Förskola Skola Äldreboende Fritidshem med beredning/servering Hemkunskapundervisning Gruppbostad Annan boende Dagverksamhet Hemtjänst Tillverkning





Matmäklare, importör eller liknande utan hantering av livsmedel i egna lokaler (endast kontor) Annat:
Tillagning av rätter från rått kött eller rått fjäderfä,exempelvis grillning av kyckling, pizza med köttfärs, stekning av hamburgare Nedkylning efter tillagning/varmhållning Groddning Tillverkning av hel eller halvkonserver Tillverkning av mjölkprodukter från opastöriserad mjölk Pastörisering Tillverkning av vacuumpackad gravad/rökt fisk Annat:







Tillagning av fiskrätter, tillverkning av sushi, bitning av fisk, paketering av fisk Tillagning av rätter som innehåller ägg/mjölk (pastöriserad), exempelvis paj, pannkakor, våfflor Beredning av sallad/pastasallad/smörgåsar Tillverkning av gräddtårtor/bakelser/smörgåstårtor Tillagning av vegetariska rätter samt kokning av pasta/ris/potatis Varmhållning (med efterföljande servering eller transport av varmhållna livsmedel) Återuppvärmning med efterföljande servering









Värma förbehandlade produkter exempelvis hamburgare, korv, köttbullar Delning av ost, skivning av charkprodukter Tillverkning av mjölkprodukter från pastöriserad mjölk Beredning/styckning/malning av rått kött/rått fjäderfä, exempelvis marinering av kött, malning av köttfärs Förpackning av grönsaker i modifierad atmosfär Annat:


Transport av kylvaror/kyld mat Försäljning/förvaring av kylda livsmedel Försäljning av mjukglass/kulglass Upptining Tillverkning av sylt/saft/marmelad Tillverkning/förpackning av kosttillskott Infrysning och/eller blanchering av bär/frukt/grönsaker Infrysning av rått kött/rått fjäderfä/rå fisk Annat


Transport av frysvaror/fryst mat Försäljning/förvaring av frysta livsmedel Försäljning av godis/snacks/förpackad glass Försäljning/förvaring av frukt/grönsaker Bakning av matbröd och kakor Försäljning av kosttillskott etc Uppvärmning av frysta, färdiga rätter exempelvis paj, pizza, lasagne Tvättning av potatis, förpackning av frukt/grönsaker Annat








Ja Nej
Utformar märkning samt märker/förpackar livsmedel** (exempelvis butik med egen tillverkning av färdigrätter, importör som översätter märkning) Utformar märkning men märker/förpackar inte livsmedel (exempelvis huvudkontor, importör som tar in färdigmärkta livsmedel) Utformar inte märkning men märker/förpackar livsmedel (exempelvis livsmedelsföretagare som tillverkar livsmedel men får färdigt märkningsunderlag från huvudkontor, exempelvis för grillad kyckling, legotillverkning av livsmedel, butik med egen tillverkning men med centralt styrd märkning) Utformar presentation men märker/förpackar inte livsmedel (exempelvis fristående restaurang, cateringverksamhet, förskolor med egen matsedel) Utformar inte presentation och märker/förpackar inte livsmedel (exempelvis franchiserestaurang, butik med enbart förpackade livsmedel, skola med centralt framtagen matsedel)
Information

För att ärendet ska kunna handläggas rätt måste anmälan vara korrekt ifylld.

Lokalen ska uppfylla relevanta lagkrav på utformning, materialval etc. Egenkontroll för verksamheten ska finnas på plats och utföras från start. Samhällsbyggnadsnämnden kommer att kontrollera verksamheten ett tag efter att verksamheten startat. Om verksamheten inte uppfyller lagstiftade krav, har samhällsbyggnadsnämnden möjlighet att besluta om föreläggande eller förbud, ex. krav på att åtgärder av lokal eller egenkontroll eller stängning av hela eller delar av verksamheten. Livsmedelsinspektörerna, som nås via kommunens växel, tfn 0303-33 00 00, kan ge ytterligare information.

Mer att läsa finns på Ale kommuns hemsida, www.ale.se. Läs även mer på Livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se, klicka på ”Livsmedelsföretag” i vänsterspalten, eller kontakta din branschorganisation.