Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Sofie hjälper cheferna att fatta ekonomin

Sofie Tauson utanför kommunhuset i Nödinge

Sofie Tauson utanför kommunhuset i Nödinge. Foto: Jonas Termén / Ale kommun

Sofie Tauson är controllern med revisorbakgrund som trivs bra både som coach och med att grotta i siffrorna.

- Jag arbetar som controller på ekonomiavdelningen. Jag och mina kollegor är ett stöd till cheferna inom ekonomiska frågor och är behjälpliga vid till exempel budgetläggande och prognoser. Vi analyserar ekonomiska data som underlag till beslutsfattarna och arbetar för att det ekonomiska resultatet ska vara så rättvisande som möjligt.

En viktig del i arbetet är att utveckla och förenkla ekonomiprocesserna i kommunen. Sedan ett år tillbaka har vi ett nytt system för budget, prognos och analyser där jag har ett systemadministrationsansvar tillsammans med en kollega. Ale kommun är den andra kommunen i Sverige som valt detta system så vi har och framför allt haft tätt samarbete med leverantören för att kommunanpassa verktyget.

Varför jobbar du i Ale kommun?

- Jag arbetade tidigare som revisor och granskade både ekonomi men även andra närliggande processer som till exempel inköp- och upphandling samt utbetalningsrutiner. Jag kände efter cirka tio år att jag ville komma tillbaka till kärnan inom min profession och arbeta som ekonom i en kommun igen. Jag hade tidigare gjort flera granskningar i Ale kommun och alltid tyckt att det varit en trevlig och lagom stor kommun.

Varför har du valt det jobbet?

- Jag tycker mitt jobb är roligt och varierande. Det finns både moment när jag får sitta och grotta i siffror och analyser men också mycket kontakt och dialog med chefer och andra medarbetare. Det är ett omväxlande och utvecklande arbete.

Vad gillar du bäst med ditt jobb?

- Det är nog variationen och att känna att jag kan hjälpa cheferna med ekonomiska frågor och därigenom kan underlätta för dem att koncentrera sig på sitt kärnuppdrag.

Vad är svårast i ditt jobb?

- Vårt jobb kan vara väldigt varierande i arbetsbelastning. Vissa perioder är det tighta deadlines och då gäller det att kunna prioritera och att låta vissa uppgifter bli ”good enough” (bra nog). Om det skulle vara svåra och komplicerade ekonomiska frågor eller fall där samarbetet inte fungerat känner jag att jag får jättebra stöd av min chef och mina närmsta kollegor, så det har hittills inte känts betungande.

Beskriv framtiden

- Jag ser med spänning på framtiden. Jag har precis bytt sektor och sedan sommaren är det sektor samhällsbyggnad som jag arbetar emot. Jag ser mycket fram emot att få lära känna sektorn och dess specifika frågor och utmaningar.

När trivs du som bäst på ditt jobb?

- När man får utveckla saker och känna att man blir bättre eller gör skillnad.

Vad gör dig engagerad?

- Det är mycket som är engagerande men något som är extra roligt är att se chefer utveckla sitt ekonomiska kunnande och själv börjar analyser siffror och förstår ekonomiska sammanhang.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den