Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Aktivitetsansvaret

Alla kommuner ska enligt Skollagen hålla sig informerade om vad ungdomar som inte går i gymnasieskolan, eller har slutbetyg/examen, har för sysselsättning. Anledningen till att vi ska följa upp ungdomarna är att försöka förhindra att någon är utan sysselsättning längre tid. Detta heter Kommunala aktivitetsansvaret.

Är du under 20 år utan gymnasiestudier?

Om du är under 20 år och inte går på gymnasiet, eller har slutbetyg från gymnasiet, har kommunen skyldighet att hålla sig informerad om vad du gör. Detta står i skollagen och kallas för Kommunala aktivitetsansvaret. Aktivitetsansvaret är till för att du inte ska vara utan sysselsättning under en längre tid.

Ale kommun får information om Aleelever som går på gymnasiet, om de byter program/skola eller om de väljer att hoppa av sin utbildning. Om du inte är inskriven på gymnasieskolan försöker vi få kontakt med dig. Att inte studera, arbeta eller ha någon annan sysselsättning kan leda till utanförskap – därför vill vi gärna komma i kontakt med dig så snabbt som möjligt.  

Är du obehörig till nationellt program kan du få möjlighet att börja på Ale gymnasiums introduktionsprogram, IM. Där kan du få praktik och/eller studier.

Har du fått ett studiebevis från gymnasieskolan?

Om du inte har fått examen från gymnasieskolan kommer vi att försöka komma i kontakt med dig. Om du vill så kan du läsa på Komvux för att få en examen, då tittar man på de betyg du har med dig från gymnasiet och tillsammans med studie- och yrkesvägledare gör ni en studieplanering. Att läsa på vuxenutbildningen är lite annorlunda och vanligtvis läser du färre kurser per termin men i snabbare takt. Om det passar dig kan du läsa på deltid – det finns flera varianter.

  1. Mer information om Komvux

Mer information

Det står om aktivitetsansvaret i Skollagen SFS 2010:800, 29 kap 9 §länk till annan webbplats.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenterlänk till annan webbplats

Sidan kontrollerades av:

den 2020-03-18