Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Invasiva arter

Invasiva arter är främmande arter som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö. Dessa arter är ofta konkurrenskraftiga och sprider sig lätt. Vi kan se dessa på lite olika ställen i vårat närområde.

Här nedan har vi fångat en Jättebalsamin på bild.

Jättebalsamin vid Delsjön.

Jättebalsamin vid Delsjön.

Invasiva arter är ett stort problem som påverkar biologisk mångfald och kan orsaka kostnader för både privatpersoner och samhället. Det finns ett flertal främmande arter idag i kommunen som tränger undan inhemska växter. Blomsterlupin, jättebalsamin, jätteloka och parkslide är några exempel som finns i Ale.

För att inte sprida dem ytterligare är det viktigt att hantera dessa arter på rätt sätt. Invasiva växter kan lämnas på Sörmossens återvinningscentral i containern för brännbart avfall. Meddela ALLTID personalen att du lämnar säckar med invasiva växter, Har man ett ÅVC-kort kostar det inget att lämna invasiva växter.

Det är vid hantering av de invasiva växterna som spridningsrisken är som störst. Nedan finns hur du ska hantera dina invasiva växter. Vill du veta mer kring hanteringen finns det att läsa på Naturvårdsverkets hemsida

  • Materialet måste förpackas väl, gärna i dubbla sopsäckar.
  • Var noggrann och säkra att varken frön eller växtdelar kan komma ut i naturen under transporten.
  • För vissa arter, till exempel parkslide och vresros, är även rotdelarna mycket invasiva vilket behöver beaktas vid transport.

Säker hantering av avfall med invasiva främmande växter för dig som har trädgård (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats.

Parkslide vid Delsjön.

Parkslide vid Delsjön.

Kontakt

Renhållningen

Telefontid vardagar kl 09.30-12.00.
Telefon: 0303-70 31 08
E-post: renhallning@ale.se

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den