Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Miljöguiden: Barn

Barn utsätts för mycket kemikalier i sin vardag eftersom de kryper på golvet och stoppar saker i munnen. Eftersom barn är små är de dessutom mycket känsligare. Här kommer några tips på vad du kan göra för att minska kemikalierna i ditt barns vardag.

Håll rent

Damm kan innehålla många skadliga ämnen, så se till att hålla rent på golvet och dammtorka med jämna mellanrum. Dammsugning eller våttorkning med bara vatten eller vanlig såpa är fullt tillräckligt.

Handla secondhand

Begagnade kläder har tvättats ett par gånger och innehåller därför oftast färre kemikalier. Dessutom är de oftast billigare också. Glöm inte att själv skänka eller sälja dina begagnade barnkläder när de är urvuxna.

Leksaker

Leksaker kan innehålla skadliga ämnen. Köp miljömärkta leksaker och kolla om det står att plastleksakerna är fria från ftalater och PVC. Elektronik, som gamla mobiltelefoner, innehåller både tungmetaller och flammskyddsmedel och är inte lämpliga för barn att leka med.

Hygienartiklar

Hudkrämer och våtservetter kan innehålla allergi- och cancerframkallande ämnen. Försök att använda så få produkter som möjligt och se till att de du använder är miljömärkta.

Inreda barnrummet

Visst kan det vara kul att göra det fint i barnkammaren, men tänk på att målarfärger och nya möbler kan innehålla farliga ämnen. Välj miljömärkta produkter och se till att rummet får stå väl ventilerat i ett par veckor innan barnet flyttar in.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den