Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Miljöguiden: Hemmet

I hemmet finns det mycket du kan göra för miljön, plånboken och hälsan.

Minska din energianvändning

Genom att minska din energianvändning kan du spara både pengar och miljöpåverkan. Vädra med vidöppna fönster en kort stund istället för att ha fönster på glänt, ta korta duschar istället för bad, undvik att ha apparater på stand-by och koka alltid med lock är några tips på hur du kan spara energi.

Bor du i hus kan det finnas mycket energi att spara på att se över uppvärmningssystemet och varmvattenförbrukningen. Vill du ha personlig rådgivning kan du alltid kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för kostnadsfri och opartisk rådgivning.

  1. Kontaktuppgifter och mer information om energi och energispartips

Städa kemikaliefritt

I städskrubben finns många kemikalier som är giftiga för miljön och kan vara skadliga för hälsan. Håll utkik efter miljömärkta produkter och undvik produkter med farosymboler som visar att de är hälsoskadliga. Bäst är såklart att undvika de starkaste kemikalierna när de inte verkligen behövs.

Återanvänd

Släng inte saker som fungerar! Om inte du vill ha en pryl kanske det finns någon annan som vill. Det finns mängder med andrahandsmarknader där du kan sälja dina begagnade saker. Du kan också skänka dina saker till en välgörenhetsorganisation, exempelvis Stadsmissionen eller Röda korset. Är det stora saker, som möbler, finns det många organisationer som kommer ut och hämtar sakerna hos dig.

Sortera ditt avfall

Varje år slängs drygt 460 kg hushållsavfall per person i Sverige, men en stor del av avfallet kan återvinnas. Därför är det viktigt att källsortera sitt avfall.

  1. Sopsorteringsguide till Sörmossens återvinningscentral

Tänk på vad du spolar ner

Allt som hälls ut i avloppet hamnar i slutändan i vår natur, därför är det viktigt att inte spola ner giftiga kemikalier, överblivna läkemedel och liknande. Överblivna läkemedel lämnas in till apoteket. Tänk även på att fett och matrester ska komposteras eller slängas och inte hällas ut i vasken eller toaletten.

  1. Mer information om farligt avfall

Miljövänliga presenter

Ge bort en upplevelse istället för en pryl. Kanske ett bio- eller teaterbesök? Om du vill köpa en pryl, köp någonting som är miljömärkt eller ekologiskt. Att slå in presenter i tidningspapper kan bli riktigt snyggt!

Tvätta

Tvätta alltid med full maskin eller välj särskilt program för halv maskin om det finns. Tvätta i låg temperatur, använd miljömärkt tvättmedel och dosera enligt förpackningen. Undvik sköljmedel när det inte behövs. Torktumlare och torkskåp drar mycket energi, häng tvätten på tork istället och se till att köpa energieffektiva maskiner när du köper nytt.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den