Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Miljöguiden: kläder

För att producera kläder krävs mängder med vatten, kemikalier och resurser. För att tillverka ett par jeans går det i genomsnitt åt 11 000 liter vatten. Genom att köpa färre kläder, köpa secondhand och ekologiskt, reparera och skänka bidrar du till att minska miljöpåverkan från klädproduktionen.

En hög med jeans

Laga och skänk

Förr var det en självklarhet att lappa och laga kläder när de gick sönder. Idag slänger vi i större utsträckning kläderna trots att det skulle vara enkelt att laga själv eller lämna in för reparation hos exempelvis en skräddare eller skomakare. Har du kläder som är hela men som du har tröttnat på eller vuxit ur kan du skänka dem till en välgörenhetsorganisation.

Köp secondhand

Genom att handla secondhand minskar resursanvändningen vilket är positivt för miljön. Secondhand är dessutom ofta billigare. Nya kläder innehåller många kemikalier som kan vara skadliga för dig. Begagnade kläder har redan tvättats ett par gånger och innehåller därför oftast färre kemikalier.

Certifieringar

Det finns en rad olika märkningar som visar om ett plagg är tillverkat under bättre miljömässiga och/eller sociala förhållanden. Varje certifiering ställer sina egna specifika krav och kriterier gällande miljö, hälsa och/eller arbetsförhållanden. Nedan följer några certifieringar som granskas av tredje part: 

GOTS är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar hela processen; från odling, färgning och beredning till tillverkningen av själva plagget. GOTS är en heltäckande certifiering som inkluderar både sociala och miljömässiga krav.

Bra miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning. Utifrån miljöns bästa säkerställer den en schysst produktionskedja och återanvändning av spillmaterial. Certifieringen har även kriterier gällande arbetsförhållanden i produktionen.

EU-Ecolabel är EU:s officiella miljömärke som granskar produkter ur ett livscykelperspektiv, från råvara till avfall, men ställer även krav på funktion och kvalitet. Märkningen tillåter inga konstgjorda fibrer och det finns starka be-gränsningar vad gäller miljö- eller hälsofarliga kemikalier.

Våga fråga om kemikalier

Nya kläder innehåller många kemikalier, varav en del kan vara skadliga. Det kan till exempel handla om ämnen som ska göra plagget antibakteriellt eller vattenavvisande. Genom att fråga butikspersonalen om plagget innehåller några farliga ämnen så bidrar du till att uppmärksamma frågan och ställa krav på producenterna. Butiken är skyldig att ge dig svar inom 45 dagar.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den