Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Miljöguiden: Mat

Våra matvanor står för en stor miljöpåverkan, både på klimatet och på naturen. Att äta mer grönt, ekologiskt och närproducerat är exempel på hur du kan minska din miljöpåverkan i vardagen.

Ät mer grönt

Att äta kött innebär en större energiåtgång än att äta grönsaker. Byt ut några måltider i veckan mot vegetariska alternativ så minskar du klimatpåverkan från din mat rejält. Att äta mer frukt och grönt är dessutom positivt för hälsan.

Ät ekologiskt

Genom att välja ekologiska alternativ så bidrar du till att minska mängden skadliga kemikalier i naturen.

Ät närproducerat

Mycket av den mat vi köper har transporterats långa vägar för att komma hit. Ta en extra titt nästa gång du står i affären, kanske finns det något alternativ som är producerat på närmare håll?

Ät säsongsanpassat

Nu för tiden finns den mesta maten i butiken året om, oavsett säsong. Men när det inte är säsong innebär det att maten har transporterats långt eller har odlats i växthus som kräver energi.

Välj rätt matlåda

Alla förpackningar som är godkända för livsmedel ska ha en symbol med en kniv och en gaffel på sig. På förpackningar av plast ska det också framgå vilken sorts plast den är gjord av. Detta syns som en siffra i en triangel där olika siffror representerar olika material.

Undvik plast med siffrorna 3, 6 eller 7 (men läs noga, är det bioplast är risken relativt låg). Lägg gärna maten på en tallrik istället för att värma den i plastförpackningen eftersom värmen kan göra att fler ämnen i förpackningen övergår till livsmedlet.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den