Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Miljöguiden: resor

Våra resor påverkar såväl hälsa, miljö, plånbok som trängseln i trafiken. Det finns därför många goda skäl till att se över sina resvanor. Här är några tips på hur du kan göra dina resor mer klimatsmarta.

Cykla eller gå

I kommunens tätorter är det mesta på bekvämt cykelavstånd. Kommunal service, fritidsanläggningar och naturområden är lätta att nå med cykel.

  • Cykelkartan Pdf, 2 MB. hjälper dig att hitta de bästa, säkraste och finaste cykelvägarna i kommunen. Den finns att hämta på kommunhuset i Nödinge och på biblioteken.
  • Hittar du ett hål i gatan eller trasig belysning? Använd Fixa min gata för att anmäla felet direkt.
  • Med Cykelreseplaneraren Länk till annan webbplats. kan du få vägbeskrivning, beräknad restid och se höjdskillnader i din cykelresa.

Åk kollektivt

I Ale är det lätt att åka kollektivt. Här finns fem pendelstationer med frekvent tågtrafik mellan Ale och Göteborg. Från övriga delar av kommunen reser du kollektivt med buss. Att åka kollektivt kan ta lite längre tid men det ger dig möjlighet att ägna dig åt annat under tiden, exempelvis jobba, läsa eller sova. Du söker och hittar avgångar i Västtrafiks reseplanerare Länk till annan webbplats..

Kombinera mera

Du kan även kombinera olika färdmedel. Du kan exempelvis ta bilen eller cykeln till en pendelparkering och fortsätta med tåg eller buss. Det finns pendelparkeringar vid alla fem pendelstationerna i Ale. Du kan söka efter pendelparkeringar i regionen på Västtrafiks webbplats Länk till annan webbplats..

Gå med i en bilpool

Ibland är det bra att ha bil, men alla måste kanske inte ha varsin? Ett alternativ till egen bil kan vara att gå med i en bilpool. Det finns ett flertal privata aktörer som bedriver bilpooler runt om i Sverige.

Kör sparsamt och grönt

För vissa resor är bilen det bästa alternativet. Då kan du ändå minska din miljöpåverkan och spara pengar genom att köra på ett sparsamt sätt eller välja en miljöbil.

Samåk

Om du inte kan cykla, gå eller åka kollektivt kan du prova att samåka. Kolla med personalavdelningen på din arbetsplats om det finns någon som bor i närheten av dig och ställ frågan.

Semestra hemma

Du behöver inte resa långt för en härlig söndagsutflykt! I Ale finns massor med sevärdheter. I Ales Hemesterkarta kan du läsa mer och få tips om roliga utflyktsmål.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den