På ale.se använder vi kakor för att löpande förbättra webbplatsen. Du väljer själv om du accepterar kakor. Läs mer om kakor och hur du stänger av kakor i din webbläsare.
Ved, pellets och andra biobränslen räknas som förnybara energikällor.
Foto: Caroline Rundlöf/Ale kommun
Biobränsle står i dag för cirka en femtedel av Sveriges energiförsörjning och i Sverige är tillgången på biobränsle så stor att det antagligen blir en av de viktigaste energikällorna i framtiden. Biobränsle ger, till skillnad från torv, kol, olja och naturgas (fossilgas), inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären förutom det tillskottet som kommer från transporten och bearbetningen av bränslet.
Exempel på biobränsle för uppvärmning är brännved, pellets av trä, biogas, halm och spannmål. Exempel på biobränsle för fordon är biogas, biodiesel (exempelvis HVO eller RME) och etanol.
Biobränslen är utmärkta att kombinera med solvärme. Det innebär ofta att du slipper elda på sommaren vilket ger dig ett bekvämt och mycket miljövänligt uppvärmningssystem.
Vedeldning i panna för uppvärmning är det billigaste alternativet och är ett klimatvänligt alternativ. Braskaminen bjuder på tillskottsvärme och är även reservvärmekälla vid elavbrott, dessutom får vedeldarna en trevlig, men arbetskrävande, hobby på köpet. Vedeldningen kan i olika grad beroende på eldningsutrustning orsaka hälsoskadliga utsläpp i rökgaserna.
Vedeldning fordrar en del kunskap och hänsyn. Klagomål på rök från braskaminer har förekommit och det finns troligen ett mörkertal angående störningar från rök vid eldning inom områden med tät bebyggelse eller beläget i låglänta områden. Elda med hänsyn, använd torr ved och inget annat, tänd upp snabbt, lagom stor brasa och pyrelda inte är enkla grundprinciper som skall tillämpas. Veden bör få torka minst ett år innan den eldas.
Träpellets är runda stavar med sex eller åtta millimeter i diameter som är gjorda av sammanpressat sågspån och liknande. Pellets är en kostnadseffektiv och miljövänlig uppvärmningsform.
Pelletseldningssystemet påminner mycket om oljeeldning där systemet har tre huvuddelar; panna, brännare och bränslelager med matning till brännaren. Pelletspannor finns med olika automatiseringsgrad; en panna byggd för pellets är oftast mer underhållsfri än en oljepanna med pelletstillsats. Pelletskaminer är en effektiv värmekälla för många hus.
Pelletseldning kräver tillsyn och skötsel och utrymme för pelletslagring i olika omfattning beroende på vilket leveranssystem för pelletsen du väljer och vilken automatiseringsgrad som din eldstad du har. Leverans av pelletsen kan göras som säck, pall eller bulkleverans (tankbil som blåser in pelletsen).
Cirka två ton pellets motsvarar cirka tre kubikmeter pellets innehåller ungefär lika mycket energi som en kubikmeter olja.
Caroline Rundlöf
Telefon: 0303-70 33 33
E-post: energi@ale.se
Vi svarar gärna på dina frågor!
Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge
Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors
Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30