Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Lyssna på sidan Lyssna

Miljöguiden: kläder

För att producera kläder krävs mängder med vatten, kemikalier och resurser. För att tillverka ett par jeans går det i genomsnitt åt 11 000 liter vatten. Genom att köpa färre kläder, köpa secondhand och ekologiskt, reparera och skänka bidrar du till att minska miljöpåverkan från klädproduktionen.

En hög med jeans

Laga och skänk

Förr var det en självklarhet att lappa och laga kläder när de gick sönder. Idag slänger vi i större utsträckning kläderna trots att det skulle vara enkelt att laga själv eller lämna in för reparation hos exempelvis en skräddare eller skomakare. Har du kläder som är hela men som du har tröttnat på eller vuxit ur kan du skänka dem till en välgörenhetsorganisation.

Köp secondhand

Genom att handla secondhand minskar resursanvändingen vilket är positivt för miljön. Secondhand är dessutom ofta billigare. Nya kläder innehåller många kemikalier som kan vara skadliga för dig. Begagnade kläder har redan tvättas ett par gånger och innehåller därför oftast färre kemikalier.

Köp ekologiskt

Utbudet av ekologiska kläder ökar hela tiden och finns idag hos många av de vanliga klädkedjorna. Bomullsodlingen använder stora mängder kemikalier och konstgödsel som i slutändan hamnar i natur och vatten. Ekologisk bomull odlas utan kemikalier vilket även är bättre för dem som arbetar på odlingen. 

Våga fråga om kemikalier

Nya kläder innehåller många kemikalier, varav en del kan vara skadliga. Det kan till exempel handla om ämnen som ska göra plagget antibakteriellt eller vattenavvisande. Genom att fråga butikspersonalen om plagget innehåller några farliga ämnen så bidrar du till att uppmärksamma frågan och ställa krav på producenterna. Butiken är skyldig att ge dig svar inom 45 dagar.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2018-01-08 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.