Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Studieresa till Tibro

ÄLVÄNGEN. Arbetet fortskrider med utvecklingen av Älvängens centrum. Tidigare i år antogs en gemensam handlingsplan.

Fredagen den 9 juni 2017 arrangerades en resa till Tibro för att få inspiration och idéer i det fortsatta arbetet.

Sedan i höstas har kommunala tjänstemän och politiker, berörda fastighetsägare och verksamhetsutövare i Älvängen samt representanter från organisationen Fastighetsägarna träffats vid sex olika tillfällen för att diskutera utvecklingen av Älvängens centrum.

– Vi har fått till en väldigt bra dialog och ett stort engagemang i gruppen. Handlingsplanen är ett verktyg för att öka Älvängens attraktionskraft och på så sätt locka fler besökare, etableringar och nya invånare till orten. Detta sker inte över en natt utan det är ett långsiktigt arbete som har påbörjats. Det gäller att ha tålamod, förklarar Anna-Karin Gmoser, projektutvecklare i Ale kommun.

– Höstens och vårens seminarieserie, med experter och forskare på stadsutveckling, har hjälpt oss att lyfta blicken. Samtidigt dök det upp ett önskemål om en inspirationsresa och då bestämde vi oss för att åka till Tibro.

Varför just Tibro?

– Det är en ort som blivit nominerad till ”Årets stadskärna” och som i många avseenden har likheter med Älvängen. Tibro har sin industrihistoria, förfogar över många småföretagare och tillika många fastighetsägare. Vi upplever samma struktur i Älvängen, säger Susann Haggren från Fastighetsägarna.

Tibro upplevde en kris på 90-talet när kommunens möbelindustri försvann och över 200 personer förlorade sina arbeten.

– Det var då Tibros visionsresa påbörjades. De hade två alternativ, antingen försvinna från kartan eller ta tag i sin framtid. De valde den senare vägen. En bra kommunikation med invånarna kom att genomsyra processen, som skulle visa sig ta längre tid än vad man först anade, säger Susann Haggren.

Precis som i Älvängens fall handlade det om att ta fram en gemensam målbild och vision.

– Tillsammans har präglat arbetet och Tibro kommuns representanter lyfte fram tre framgångsfaktorer i arbetet: Samverkan genom aktiva nätverk, modiga politiker och kommunikation för att skapa stolthet.

Fokus för Ales delegation på plats i Tibro låg på stadsvandring och att titta på olika stadsmiljöer – mötesplatser både inom- och utomhus.

– På torget hade skapats nya miljöer och stråk med bänkar och belysning, som i vissa avsnitt är genomförbart även i Älvängen om vi bestämmer oss för det, säger Anna-Karin Gmoser.

På vägen hem från Tibro fick deltagarna fylla i en utvärderingsenkät, som projektledningen nu ska sammanställa.

– Vi kommer att ha ett nytt frukostmöte på Älvhörnan i september för att där konkretisera hur vi går vidare i processen. Det gäller att hålla uppe engagemanget och inte tappa fart nu när vi går in i genomförandedelen, avslutar Anna-Karin Gmoser.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2019-01-17 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.