Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Prao 2020

Prao ökar ungas kunskap om olika yrken och ger inblick i hur det är att vara företagare och anställd i Ale.

Att erbjuda morgondagens anställda och egenföretagare en praktikplats är viktigt. Förutom möjligheten att ge ungdomar yrkeslivserfarenhet, bidrar prao till att öka elevers, målsmäns och skolans kunskaper om näringslivets behov ch förväntningar på framtidens personal och entreprenörer.

 

Ungdomar

Fyra fördelar med att erbjuda en praoplats

  1. Visa upp och förmedla en positiv bild av ditt företag och bransch som når elever, målsman och skola.
  2. Synliggör ditt företags behov och visa elev, målsman och skola vilka kompetenser ditt företag behöver och efterfrågar vid nyanställnign och tillväxt.
  3. Öka ungas kunskaper om din bransch och inspirera unga att söka sig till ditt företag och framtiden.
  4. Träffa och lär känna din framtida personal och få ökad kunskap om ungas syn på ditt företag.


ANMÄL PRAOPLATSlänk till annan webbplats (länk till digital blankett)

Det är enkelt att erbjuda en prao-plats! När du klickar på ANMÄL PRAOPLATSlänk till annan webbplats kommer du till en digital blankett. Du besvarar frågorna i blanketten och skickar in! Kan du inte besvara alla frågor går det bra ändå. Vi hör av oss till dig vid ett senare tillfälle för att komplettera din anmälan.

 

Vad händer sedan?

Informationen från blanketten görs om till en ”plats-annons” och publiceras på praktikplatsen.se. Det är en hemsida där eleven själv får ”söka” en praoplats hos dig. Vi matchar varje elev med företag och gör vårt bästa för att båda ska bli nöjda. Vi meddelar dig i god tid om din praoelev och annan viktig information.

 

Tips för att få en elev som verkligen vill vara hos dig

I blanketten som du fyller i, finns det möjlighet att skriva en kort, ”säljande” text om ditt företag. Om du gör detta ökar dina chanser att få en elev som verkligen vill vara hos dig. Varje praoplats läggs nämligen upp som en annons på praktikplatsen.se. Där söker eleven själv en praoplats som hon eller han tycker verkar intressant.


I Ale ska alla elever i årskurs 8 erbjudas en praoplats fem dagar varje vårtermin.

Praoperioden 2020är förlagd till vecka 9 samt vecka 11-14.

Du som ska erbjuda en praoplats väljer själv hur många elever du kan ta emot och vilken/vilka veckor som passar. Det är också upp till dig att avgöra om eleven får låna arbetskläder av dig och om du vill bjuda på lunch eller låta eleven ta med egen.

En elev som spenderar fem dagar hos er (en vecka), räknar vi som en plats. Du får självklart ta emot fler elever under samma vecka, eller ta emot en och en elev under flera veckor.


Låt eleven testa på! Genom prao lär sig eleven hur ett företag fungerar. Eleven bör få en inblick i alla delarna av verksamheten och en förståelse för hur dessa hänger ihop. Ta det tillfället i akt och låt eleven testa så många arbetsuppgifter som möjligt.

Vill du ha hjälp att lägga till en praoplats? Undrar du över din praoperiod, elev eller vill du fråga oss något? Välkommen att kontakta Lena Hylander på 0303-703536 eller prao@ale.se


Kontakt

Näringslivsutvecklare

Per Brohagen
per.brohagen@ale.se

Diana Olsson Waage
diana.olsson-waage@ale.se

Aida Karimli
aida.karimli@ale.se

 

Projektledare

Johan Norling
johan.norling@ale.se

Vill du ringa till oss?
Du når oss på 0303-70 30 00

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenterlänk till annan webbplats

Sidan kontrollerades av:

den 2020-01-14