Publicerad: 2020-05-22 15.04

Natur- och kulturupplevelser längs Pilgrimsleden

Upplev vacker natur och historiskt intressanta platser genom att vandra de etapper av Pilgrimsleden Göta älv som passerar genom Ale. Här får ni tips på en kortare runda med start i Skepplanda.

Pilgrimsleden Skepplanda

Åk kommunalt eller ta bilen till Skepplanda Hembygdsgård. Härifrån kan du vandra en del av Pilgrimsleden Göta älv. Ta dig först tiden att titta på Vadbackabron. Ta dig sedan längs Forsån och vattenfallet uppåt i terrängen. Efter en stund når du Stugåsberget. Här kan du stanna för rast. Fortsätter du sedan ner mot Skepplanda kan du ta cykelvägen tillbaka mot Skepplanda hembygdsgård om det var här du lämnade bilen.

Vadbackabron

Landskapet vid Vadbacka präglas av Forsån som var centrum för kvarnrörelse redan under medeltiden. Idag kvarstår två välbevarade kvarnbyggander. Vid Forsåns utflöde ligger en stenvalvsbro från 1769 och Skepplanda Hembygdsgård ligger inom området som är av nationell betydelse för kulturminnesvården.

Stugåsberget

På en brant berghäll vid Stugåsberget finns en imponerande skeppsristning och en vagnsfigur. Skeppet, som är en av länets största hällristningsfigurer, är tre meter långt och innehåller flera intressanta symboler, bland annat en handsymbol. Läget på en lodrät bergvägg är också ovanligt.

Läs mer om Stugåsberget här.

Pilgrimsleden genom Ale kommun

Pilgrimsleden sträcker sig från Göteborg och genom Ale kommun från Jennylund via Starrkärr till Skepplanda i riktning mot Lödöse. Leden är färdigmärkt att vandra. Etapperna bjuder på varierande natur och ger en utmärkt möjlighet att upptäcka Ale till fots. Vissa sträckor är i samregi med Säkra Ridvägar i Ale. På dessa avsnitt är det viktigt att ha extra koll. Vid möte med häst: hälsa på ryttaren och kliv åt sidan, låt hästen passera och fortsätt sedan din vandring.

Här kan ni läsa mer om Pilgrimsleden Göta älv

Hitta hit   >