Publicerad: 2020-06-12 14.44

Skolinspektionen berömmer Ale

Skolinspektionen ger högsta betyg till Bohusskolan och till ledningen av sektor utbildning. – Det betyder verkligen seger, säger Aida Jovicevic, rektor på Bohusskolan.

Det låter neutralt när skolinspektionen uttrycker sin syn på Bohusskolan och sektor utbildning:

Skolinspektionen har inte identifierat några utvecklingsområden.

Vad det betyder? Att Ale och Bohusskolan får högsta möjliga betyg.

Nöjdheten är så klart stor bland lärare, rektorer, tjänstemän, chefer och politiker inom skolan i Ale kommun. Och det är ett målmedvetet arbete som ligger bakom. Tack vare ett systematiskt tänk och långsiktiga planer har utbildningsområdet i Ale kommit långt.

Vad tittar granskningen på?

Men betyder det här att alla elever i Ale kommun får maximal utdelning i betygsrapporten? Nej. En kvalitetsgranskning från skolinspektionen belyser hur väl Bohusskolan och sektor utbildning klarar sitt uppdrag att ge elever förutsättningar att nå de nationella målen.

Kvalitetsundersökningen visar att i Ale är rutiner och riktlinjer inom utbildningssektorn inte bara hyllvärmare. Rektorer och sektorsledning följer hela tiden upp hur skolorna fungerar och anpassar verksamheten efter uppföljningen, både på gruppnivå och för respektive barn.

Utöver att titta på hur organisationen fungerar på övergripande nivå har skolinspektionen tittat på Bohusskolan, en F-9-skola som ligger i Bohus. Här säger man bland annat att Bohusskolans arbetssätt är riktigt bra.

- Jag är definitivt mest nöjd med att Bohusskolan fick synas som den starkt lysande stjärna de är, säger Åsa Ericson, sektorchef sektor utbildning.

Hur ser framtiden ut för skolan i Ale?

- Vi behöver fortsätta på den inslagna vägen. Det är otroligt viktigt att vi fortsätter att anställa kompetent personal som känner att man vill vara delaktig i arbetet med att se till att våra barn och unga får den utbildning och den möjlighet i livet som skolgång ger, säger Erik Liljeberg (M), ordförande utbildningsnämnden. Han får medhåll av Johnny Sundling (S), vice ordförande utbildningsnämnden:

- Vi har vågat bli mer långsiktiga i vårt arbete och ge möjlighet till förvaltningen och skolorna att också bli långsiktiga.

Vill du läsa mer?

Länk till granskningen av Bohusskolan.

Länk till granskningen av sektor utbildning.

Hitta hit   >

den 2020-06-18