Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Grannsamverkan

Tillsammans med grannarna kan du minska antalet brott och störningar i närområdet och därmed få ökad trivsel och trygghet i bostadsområdet.

 

Grannsamverkan handlar om att hjälpa varandra att passa husen när någon är bortrest, hålla koll och hjälpas åt för att få en boendemiljö fri från brott.

Ale kommun och Lokalpolisområde Kungälv/Ale bedriver tillsammans med kommunens invånare ett långsiktigt samverkansarbete kallat Trygg i Ale .

Målet är ökad trygghet, minskad brottslighet och stärkt förtroende för polis och kommun.

Grannsavmerkan - syfte och koncept

 

◾ Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende i området samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven.

◾ Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområden.

◾ Bakom Grannsamverkankonceptet står Samverkan mot brott (SAMBO) som är en organisation bestående av Polisen, Brottsförebyggande rådet, Sveriges Kommuner och Landsting, SSF Stöldskyddsföreningen, Trygg Hansa, Folksam, If, Länsförsäkringar, Dina Försäkringar, Moderna Försäkringar, ICA Försäkring, Villaägarna, Hyresgästföreningen och Riksbyggen som alla verkar för att skapa ett tryggare boende.

◾Grannsamverkan på lokal nivå kräver samarbete mellan boende och polis, men många gånger är fler aktörer, till exempel representanter från kommunen, lokala brottsförebyggande råd, försäkringsbolag eller fastighetsägare också en viktig del av samverkan. Polis/kommun har i första hand kontakt med kontaktombuden. Ett kontaktombud ansvarar för ca 10-12 hushåll och är en länk mellan polis/kommun och de boende. Om det är väldigt många boende i området så utses ett huvudkontaktombud som då är länk mellan polis/kommun och kontaktombuden. Det är helt avgörande för framgång att de boende själva är engagerade och det är även de boende som tar initiativ till att starta Grannsamverkan i området.

◾ Den utvärdering som Samverkan mot brott (SAMBO) genomfört av Grannsamverkans effekter är klar. Resultatet är tydligt, Grannsamverkan gör stor skillnad med en genomsnittlig minskning av inbrott med 36 % i Grannsamverkansområden jämfört med 8 % i kontrollområden.

◾ Utvärderingen visar även på andra positiva effekter som en minskning av tillgreppsbrott i grannsamverkansområden och en ökning av antal gripanden av Polisen i grannsamverkanområden i jämförelse med kontrollområden.

* Grannsamverkan fungerar lika bra oavsett om du bor i hyreshusområde med gemensam hyresvärd, i bostadsrättsförening, i kvarter/villaområde, i villaägarförening eller vägsamfällighet, i fritidshusområde eller vill starta upp i en hel liten by.

I Ale kommun finns det i dag ca 200 aktiva grannsamverkansgrupper. 

Starta grannsamverkan

Ta kontakt med Lokalpolisområde Kungälv/Ale.

Carina Björklund

carina.bjorklund1@polisen.se

Tel: 010-56 519 83


Sidan kontrollerades av:

den