Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Låneregler och avgifter

Här hittar du information om hur du använder biblioteket samt regler och avgifter för Bibliotek i Väst.

  1. Låneregler på andra språk och enkel svenska

Låneregler

Bibliotekskort

Det är gratis att låna. För att låna och använda bibliotekets övriga tjänster behöver du ett bibliotekskort och en pinkod. Alla över 18 år måste visa legitimation för att få ett kort. Första bibliotekskortet är gratis. Du ansvarar för allt som lånas på ditt kort. Om du förlorar ditt kort är det viktigt att spärra det. Du kan själv spärra ditt kort på biv.se.

Bibliotekskort för barn

Är du under 18 år måste vårdnadshavare ge sitt skriftliga medgivande för att du ska få ett bibliotekskort. Vårdnadshavare ansvarar för dina lån tills du fyller 18 år. När du fyllt 18 år är du själv ansvarig för lånen. Då spärras ditt kort och du måste komma till biblioteket för att uppdatera personuppgifterna. Ta med legitimation.

Pinkod (personlig kod)

Till bibliotekskortet väljer du en fyrsiffrig säkerhetskod, en pinkod. Du behöver den för att låna i våra utlåningsautomater. Du använder också pinkoden när du loggar in på vår webbplats biv.se. Du kan själv ändra pinkoden under "Mina uppgifter" när du är inloggad.

Lånetid

4 veckor: Böcker, ljudböcker, musik, språkkurser
2 veckor: Om det är kö
2 veckor: Tidskrifter, TV-serier
1 vecka: Filmer
Fjärrlån: Varierande lånetid, styrs av utlånande bibliotek

Åldersgränser

Du måste vara 18 år för att låna film och tv-spel.

E-böcker och strömmande film

Du kan låna två e-böcker per vecka. Lånetiden är 28 dagar.
Du kan låna fyra filmer per månad på cineasterna.se. Lånetiden är 48 timmar.

Omlån

Du kan göra omlån själv på biv.se. Du får göra upp till två omlån. Om det är kö på det du lånat går det inte att låna om.

Återlämningsdatum

Återlämningsdatum finner du på ditt kvitto eller under ”Mina lån” på biv.se. Det är ditt ansvar att lämna tillbaka lånen i tid. Om du lämnar tillbaka för sent får du betala en övertidsavgift.

Övertidsvarning

Du som angett en e-postadress får en förvarning via e-post ett par dagar innan lånetiden har gått ut. Det är alltid ditt eget ansvar att lämna tillbaka lånen i tid, även om du av någon anledning inte får övertidsvarningen och dina lån blir försenade.

Försenat material

Försenade lån kostar 10 kronor per påbörjad vecka och bok för dig som fyllt 18 år. Barnböcker ger ingen övertidsavgift. Om du inte återlämnar lån i tid skickar biblioteket en påminnelse till dig via e-post eller brev. Om dina lån trots påminnelsen inte återlämnas skickas en räkning på ersättningskostnad för böckerna, eventuell övertidsavgift samt fakturaavgift. Ditt bibliotekskort spärras om du har en obetald faktura eller om dina avgifter överstiger 100 kronor. Obetalda räkningar följer respektive kommuns regler för inkassoförfarande. Om du har frågor om påminnelser och räkningar, kontakta det bibliotek där du lånat.

Webbkatalog

I vår webbkatalog biv.se kan du söka efter böcker och annat material. Om du loggar in kan du se vad du har lånat och när det ska lämnas tillbaka. Du kan göra omlån och göra reservationer. Du kan spara titlar i en minneslista samt spara din lånehistorik, ändra kontaktuppgifter och byta pinkod.

Reservera

Du kan reservera allt material inom Bibliotek i Väst och hämta det på ditt lokala bibliotek. Det kostar inget att reservera och du kan reservera både utlånat material och sådant som finns inne på biblioteket. Du får ett meddelande via e-post eller brev när din reservation finns att hämta. Några av biblioteken kan också meddela via sms.

Fjärrlån

Om det du söker inte finns inom Bibliotek i Väst kan vi hjälpa dig att beställa ett fjärrlån. Fjärrlån är gratis i de flesta fall. I vissa fall kan det bli en kostnad för kopiering, när materialet inte får lånas ut. Det kan även bli en kostnad att beställa fjärrlån från länder utanför Sverige. Vi informerar tydligt i förväg om eventuell kostnad.

Avgifter

Nytt lånekort 20 kronor
Övertidsavgifter - gäller dig som fyllt 18 år
Medier för vuxna: 10 kronor per media och påbörjad vecka
Maxavgift per media: 50 kronor
Maxavgift per återlämningstillfälle: 200 kronor
Fakturaavgift 10 kronor

Ersättningskostnader för skadat eller borttappat material

Skadat eller borttappat material ersätts enligt schablonpris. Om inköpspriset på materialet överstiger schablonen gäller återanskaffningsvärdet.
Schablonpriser:
Vuxenmedia - bok, ljudbok, cd-musik: 200 kronor
Barnmedia - bok, ljudbok, cd-musik: 100 kronor
Tidskrift vuxen: 75 kronor
Tidskrift barn: 50 kronor
Dvd, tv-spel, språkkurs: 500 kronor
Fjärrlån: lägsta belopp 600 kronor, styrs av utlånande bibliotek

Hantering av personuppgifter

Bibliotek i Väst hanterar dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR). Här kan du hitta mer information om vår hantering av personuppgifter.

Kontakt

Ale bibliotek, Nödinge
E-post: bibliotek@ale.se
Telefon: 0303 - 70 32 16

Besöksadress:
Ale Kulturrum, Vitklövergatan 1C
Nödinge

Skepplanda bibliotek
E-post: skepplandabibliotek@ale.se
Telefon: 0303 - 70 35 15

Besöksadress:
Albotorget
Skepplanda

Surte bibliotek
E-post: surtebibliotek@ale.se
Telefon: 0303-70 31 71

Besöksadress:
Göteborgsvägen 66
Surte

Älvängens bibliotek
E-post: alvangenbibliotek@ale.se
Telefon: 0303-70 34 82

Besöksadress:
Resecentrum, Torggatan 4
Älvängen

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den