Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Feriearbete

Sektor Kultur och fritid har beslutat att avsätta 250 000 kr till feriearbetare i föreningsregi under sommaren 2020. Välkommen att göra en intresseanmälan om din förening vill anställa feriearbetare!

Ungdomar på en trappa

Feriearbete har de senaste åren omfattat mellan 400-500 ungdomar, en del av dessa har sysselsatts inom föreningslivet. Under sommaren 2019 hade tio föreningar hand om totalt 61 feriearbetare. Administrationen och ansvaret för feriearbetarna har tidigare legat hos sektor Arbete, trygghet & omsorg, men sektorn har inte längre ekonomi för detta.

Sektor Kultur & fritid har därför valt att under 2020 avsätta 250 000 kr för att föreningar ska kunna anställa feriearbetare, dock i begränsad omfattning jämfört med tidigare år.

Pengarna betalas ut som ett föreningsbidrag till föreningen och arbetsgivaransvaret ligger hos föreningen. Föreningen ansvarar själv för att kontakta och anställa de ungdomar som är intresserade.

Feriearbete innebär att skolungdomar, främst födda 2003 och 2004, får jobba 75 timmar under sommaren under en tre veckorsperiod. Feriearbetet ska ske under vecka 25-33. Det är dock upp till föreningen att komma överens med feriearbetaren under vilka veckor som arbetet pågår.

Ungdomarna får inte jobba mer än 8 timmar/dag och senast efter 4,5 timme måste de få en halvtimmes rast. Rekommendationen är att ungdomarna arbetar 5 timmar per dag (måndag-fredag) under tre veckor i följd.

Föreningen måste tillhandahålla en handledare som alltid finns tillgänglig och försäkrar sig om att ungdomen förstått uppgiften och de eventuella säkerhetsåtgärderna.

För idrottsföreningar anslutna till Riksidrottsförbundet (RF) ingår olycksfallsförsäkring i RF:s Föreningsförsäkring Bas och omfattar alla RF-föreningar. Försäkringen gäller för feriearbetare i föreningen då ersättningen som ungdomarna får understiger ett halvt prisbasbelopp.

Läs mer om försäkringsvillkor för RF:s olycksfallsförsäkringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Övriga föreningar bör kontakta sin riksorganisation för att få svar på vilket stöd som erbjuds gällande olycksfallsförsäkring för föreningsanställda.

För idrottsföreningar är feriearbetarnas arbetsuppgifter avgörande för om föreningen är skyldig att betala arbetsgivaravgift samt dra skatt. Om feriearbetarna är ledare för aktiviteter räknas de som idrottsutövare, vilket innebär att föreningen inte behöver betala arbetsgivaravgifter eller dra skatt (då ersättningen understiger ett halvt prisbasbelopp).

Regler för ideella föreningar på Skatteverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Platserna är redan tillsatta, men om du vill sätta upp dig på en reservplats hos någon av föreningarna kan du kontakta den du är intresserad av via mail:

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Sidan kontrollerades av:

den 2020-05-13 

 

KARTOR

Kommunkartan länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Här hittar du förskolor, äldreboenden,
detaljplaner och mycket mer.

Hemesterkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Här hittar du utomhusaktiviteter,
sevärdheter och besöksmål i Ale.

Karta över var du hittar förskolor, lekplatser, äldreboenden med mera.