Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Kvarnsjöarna, Risveden

För den som vill vandra på fina stigar i gammal skog och varierad terräng så är området kring Kvarnsjöarna i Risveden en perfekt plats att besöka. De tre sjöarna ligger på rad och omges av ett bitvis dramatiskt landskap med inslag av branter, stup och block. De markerade stigarna är trots det inte särskilt krävande att vandra utan följer på mjukt sätt nivåskillnaderna.

Skogen som har en tydlig vildmarkskaraktär domineras av gammal gran och tall men inslaget av lövträd är på sina ställen stort. I området finns många olika växter med inslag av ovanliga arter till exempel gräsulllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och gotlandsaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som växer i fuktiga miljöer och gynnas av kalk. Är man uppmärksam kan man också hitta skogsorkidéerna korallrotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, knärotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och spindelblomsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Bland fåglarna finns många av de typiska skogsarterna som tjäderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, spillkråkalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och större hackspettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, men också mer sällsynta invånare som mindre hackspettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, sparvugglalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och nötkråkalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Området har också en del kopplingar till Risvedens historia bland annat finns lämningar av dämmen i Mellersta och nedre Kvarnsjöarna. Sedan finns en liten grottliknande skreva längs bäcken på mellersta Kvarnsjöns södra sida som sägs ha varit ett av de gömställen som den berömde småtjuven ”Skädden” använde sig av. Det är osäkert om "Skädden" funnits på riktigt men det finns många historier om honom och flera platser på Risveden bär hans namn. 

Hitta hit

Kollektivtrafik: Buss till hållplats Skogstorpsvägen. Gå 300 m norrut, tag höger och följ grusvägen 5,5 km, en liten skylt på vänster sida visar var stigen börjar. Sök lämpliga avgångar på Västtrafiks reseplanerarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bil: Från E45 tag avfart 90 mot Sollebrunn, efter 2,3 km sväng höger mot Alingsås. Kör 2,4 km och tag vänster mot Skogstorp. Håll höger efter 3,5 km och fortsätt ca 2km, parkeringen ligger på höger sida vägen.

Här hittar du Kvarnsjöarna på Alekartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

  1. StigkartaPDF

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Sidan kontrollerades av:

den 2020-06-18 

 

KARTOR

Kommunkartan länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Här hittar du förskolor, äldreboenden,
detaljplaner och mycket mer.

Hemesterkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Här hittar du utomhusaktiviteter,
sevärdheter och besöksmål i Ale.

Karta över var du hittar förskolor, lekplatser, äldreboenden med mera.