Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Ale Inclusive - scenkonstvår i Ale

Under våren gästas Ale kommun av scenkonstgruppen Big Wind.

Möt teater, dans och musik på platser runt om i hela kommunen - för alla åldrar!

Gruppbild Big Wind.

Big Wind gästar kommunens alla delar. Foto: Big Wind

Om Ale inclusive

Under våren 2023 så kommer scenkonstgruppen Big Wind att befinna sig i Ale kommun där de kommer att spela teater, dans och musik för aleborna. Projektet är ett samarbete med kuturenheten i Ale kommun - med stöd av Kulturrådet. Idén bakom projektet är att verka i en kommun koncentrerat och att där försöka hitta nya målgrupper och nya spelplatser.

Projektet har döpts till Ale inclusive för att betona ambitionen att nå ut till alla alebor - oberoende på var man bor och hur gammal man är. Big Wind kommer under våren att göra nedslag på en rad olika platser i kommunen, från Surte i söder till Hålanda i norr. Förutom scenen i Ale kulturrum så kommer Big Wind att arbeta uppsökande genom att besöka både förskolor och äldreboende. En tanke med projektet är att spela teater på äldreboende med inbjuden publik från förskolor i närheten. Detta för att man tillsammans kan dela en upplevelse och ge varandra nya perspektiv.

Över 40 st föreställningar kommer att spelas för en inbjuden skolpublik, på förskolor, äldreboenden och mötesplatser för äldre, på lovdagar (megadagar), på kulturarrangemang som kulturenheten arrangerar men det kommer också bjudas på föreställningar utomhus, bl.a. ett Baluns i Prästalund i maj och en danspromenad i Älvängen. Bygdegårdar i kommun och även repslagarmuseet kommer att agera scener för Big Wind.

Projektet pågår hela våren och fram till sommaren 2023.

Håll ögonen öppna och var beredd på att möta scenkonst på en rad väntade och oväntade platser i kommunen under våren!

Hela programmet som en pdf hittar du här Pdf, 2 MB..

Har du frågor om Ale inclusive? Kontakta Kultursamordnare Anna Franséhn via anna.fransehn@ale.se.

Föreställningar Ale inclusive

Fågelfabler (3-6 år)

I fabeln möter vi djur med mänskliga egenskaper, tillkortakommande och
känslor. Med oväntade verktyg och medel berättar Karin Sillberg fabler för alla barn som vill lyssna. Under våren besöker Fågelfabler förskolor i kommunen.

Offentliga föreställningar

15 februari kl. 11.15 och 12.15, Älvängenhallen i Älvängen
1 april, kl. 12.00, Ale Bibliotek i Nödinge

(Avslutad)

Sagan om den tjocka pannkakan (3-6 år)

Det var en gång en pannkaka som ville se världen. Alla hinder den ställdes inför löste den lätt och rullade sedan glatt vidare. Ramsor, sång och mysig musik från en pannkaka med glimten i den frasiga skorpan.
Föreställningen spelas för förskolor och verksamheter för äldre under våren.

Offentlig föreställning

28 mars kl. 10.00, Ale Kulturrum
28 mars kl. 11:15, Ale Kulturrum

(Avslutad)

Sipa Lipa Lakritspipa

Lennart Hellsings texter har glatt Sverige i decennier. Ordlekar, härliga figurer och roliga rim. Ola Karlberg framför tillsammans med pianisten Johanna Nordström en hel rad av dessa i form av barnvisor. Både lätt och lekfullt. Förställningen spelas för förskolor och verksamheter för äldre under våren.

Offentliga föreställningar:

31 mars kl. 11.00, Ale Kulturrum
31 mars kl. 16.00, Alafors Medborgarhus

(Avslutad)

Hur ska det gå för Babette? (7-11 år)

Att växa upp bland högtflygande akrobater och färgstarka föräldrar är en cirkuskonst i sig. Med doft av sågspån och svettiga trikåer. Med toner från orkestern, trolleri och hungriga clowner skapas spänning och förundran i publiken.Föreställningen spelas för skolor under våren.

Offentlig föreställning:
5 april kl.16.00, Ale Kulturrum, teatern

(Avslutad)

Strumpor och Sång (3 -6 år)

En kontrastrik allsång för förskolan. Hur låter en sur sång eller glad? Hur låter världens kortaste sång? Vi provar en lååång låångsam såång. Vi sjunger tanigt, vi sjunger fylligt. Vi sjunger före, barnen härmar. Massa rim och en och annan ramsa. Förställningen spelas för förskolor och verksamheter för äldre under våren.

Offentlig föreställning:
10 maj kl. 17.00, Ale Kulturrum. En del av Kulturhäng "Allsång".

(Avslutad)

Promenadens dag 26 april (vuxna)

På promenadens dag den 26 april kan du prova att promenera på ett nytt sätt. Ta en danspromenad där musiken får styra eller prova en sinnespromenad där vi går i lugn takt - tillsammans, och i tystnad.

Danspromenad

Utforska omgivningen med kroppen! Vi uppmärksammar promenadens dag på nya sätt. Dansaren och koreografen Johanna Ehn leder deltagarna ut i naturen med fokus på rörelse, intryck och uttryck. Du behöver inte ha dansat förut och du deltar på ditt eget sätt.

26 april kl. 11:00, samlingsplats vid Älvevi lekplats i Älvängen, Göteborgsvägen 70.

Anmälan skickas till kultur@ale.se

(Avslutad)

Sinnespromenad

En timmes sinnespromenad där vi går i lugn takt - tillsammans, och i tystnad. För att lyssna och ta in med alla sinnen, naturens färger, dofter, former och ljud. Kroppen känns på ett särskilt sätt och vi blir medvetna om andningen, fötternas kontakt med marken, luften mot kinderna. Att gå med den sortens uppmärksamhet ger plats för upplevelser som kan vara poetiska och konstnärliga - under Stinas ledning får du hjälp att uppleva saker ännu starkare än i vanliga fall. Du har sett det förut men ändå inte riktigt på detta vis. Kläder efter väder och en vattenflaska kan vara bra att ha.

26 april kl. 14:00, samlingsplats vid Fågeldammarna i Surte.

Anmälan skickas till kultur@ale.se

(Avslutad)

Volter & Ampere (6-9 år)

Utan att spara på kraft tar Bronja och Magnus sig an volter, ampere, energitjuvar och andra laddade begrepp. En föreställning som motiverar och inspirerar till energisparande.Tillsammans genererar vi energi för framtiden. Denna dansföreställning är en del av firandet av Dansens dag den 29 april.

Offentlig föreställning:
29 april. kl. 15.00, Ale Kulturrum

(Avslutad)

Fransk kärlek rostar aldrig (vuxna)

Je ne regrette rien, Padam, Ne me quitte pas. Oändlig är listan på oförglömliga melodier. Edith Piaf, Jacques Brel, Gilbert Becaud m.fl gjorde genren odödlig när det begav sig. Det är fin poesi, drastiska situationer, olycklig kärlek, vals och speciella melodier. Vad mer kan man önska? Jo, att det var en eller två sångare som tolkade de här låtarna på svenska så man fattade vad de franska texterna egentligen betyder.

Offentlig föreställning:
26 maj kl.19.00, Repslagarmuseet

  1. Läs mer om evenemanget

Baluns - en explosion av färg och sång och dans (familj)

Parkens alla barn sjunger med i sånger de kan och i låtar de
aldrig hört tidigare. Det blir alldans tillsammans med de sprudlande artisterna och en stämning som smittar både barn och vuxna. Sommarbaluns är ett visuellt kalas med klassiska rörelsesånger,barnvisegåtor och läckra godbitar ur den göteborgska dans och musikgruppen Big Winds egen speciella repertoar.
Baluns besöker förskolor under våren.

Offentlig föreställning:

27 maj kl. 11.00, Prästalund (Starrkärr Prästalunden 195, Älvängen)
Ta med egen picknick eller köp fika på plats!

  1. Läs mer om evenemanget

Nationaldagsfirande - Hovet och Gul - Ful eller kul? (familj)

På det stora nationaldagsfirandet i Nödinge bjuds det på kultur i flera former.
Hovet - en galen dansföreställning i det fria dyker upp. Helt utan kung och drottning klarar sig Hovet galant. Var de än landar, så äger de marken.
Gul - I föreställningen Gul står tre gula kuber, en gul kvast och Gullan Gul på scenen. I Gullan Guls värld är leken i centrum och allt kan hända.

Offentliga föreställningar:

Nationaldagsfirandet i Nödinge 6 juni
6 juni kl. 11:30, 12:30, 13:30 och 14:30
Kulturgården i Klöverstigen-området, Nödinge.

Megadag i Skepplanda - Teckensäcken (3 -6 år)

Har ni hört om katten Affe, som gillar kaffe? Vad rimmar på skägg? Rim, ramsor och tecken som stöd. En fingerfärdig föreställning med glöd.

Offentlig föreställning:

21 juni kl. 10.15 och 11.15, Skepplanda församlingshem (Albotorget 4, Skepplanda)

  1. Läs mer om evenemanget

Vind - blås mig!

Kärlek, magi och naturkrafter. Vind - blås mig! är en interaktiv teaterupplevelse i två steg. För barn och unga med intellektuella funktionsvariationer i anpassad skolgång. Föreställningen spelas för särskolans elever under våren.

Logotyper för Ale kommun, Big Wind och Kulturrådet

Ale inclusive är ett samarbete mellan Ale kommun och Big Wind som genomförs med stöd av Kulturrådet.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den