Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Glasbruksmuseet

I Surte finns ett Glasbruksmuseum som både har permanenta och tillfälliga utställningar. Till den permanenta delen hör utställningen om Alexander Samuelsson, glasblåsaren från Surte som var med och designade Coca Cola-flaskan.

Glasarbetarbostaden

Besökaren får också bekanta sig med svensk industrihistoria genom att följa Surte Glasbruk allt ifrån starten 1862 till nedläggningen 1978. I museet kan du göra ett besök i en glasarbetarbostad från 1930-talet, här finns också en tidstypisk interiör från Surte kooperativa handelsbod och en uppbyggd glashytta.

På museet får besökaren uppleva ett brukssamhälle som inte finns längre. Miljöer från bruket och från samhället runt omkring glastillverkningen är återskapat av konstnärer och hantverkare så att det nästan känns som att förflytta sig bakåt i tiden. Allt är rekonstruerat efter bevarade ritningar och noggranna beskrivningar från människor som själva upplevt miljön. Glasbruksmuseet har också café, museishop och utställningshall för tillfälliga utställningar.

Hitta hit

Kollektivtrafik: Buss till hållplats Bruksvägen eller pendeltåg till Surte station. Från pendeln följ Göteborgsvägen norrut och fortsätt in på Kvarnvägen. Museet ligger på vänster sida. Sök lämpliga avgångar på Västtrafiks reseplanerare Länk till annan webbplats..

Bil: Från E45 tag avfart 81, Surte norra och kör mot "Centum". Efter 700 m är man framme vid museets parkering. 

Här hittar du Glasbruksmuseet på Alekartan Länk till annan webbplats..

Tillgänglighet

Museet är tillgängligt med rullstol, rollator och barnvagn.

Mer information

Läs mer om öppettider, entré och utställningar på Glasbruksmuseets hemsida Länk till annan webbplats..

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den