Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Räddningstjänsten i Ale centreras till Nol

Räddningstjänsten i Ale kommun samordnas genom att brandmännen utgår från Nols brandstation i stället för från Surte för att behålla säkerhet och kvalitet. Utryckningarna kommer att vara lika snabba som tidigare genom att Räddningstjänsten StorGöteborg täcker upp Surtes stationsområde.

Brandman sprutar vatten på eld.

Foto: Christian Ferm/Scandinav.

Räddningstjänsten i Ale (Bohus Räddningstjänstförbund) bemannas till största delen av deltidsbrandmän och det har länge varit svårt att rekrytera tillräckligt många personer som kan och vill jobba. Det har inneburit att det ofta har saknats personal för att bemanna främst brandstationen i Surte. Genom att flytta alla brandmän till en station skapas bättre förutsättningar för att säkerställa bemanningen. Det totala antalet brandmän som arbetar på en station i Ale kommun kommer alltså inte att minska.

Deltidsbrandmän (räddningstjänstpersonal i beredskap, RIB) jobbar på sin vanliga arbetsplats på till exempel ett företag eller en kommunal verksamhet. Samtidigt är de beredda på att rycka ut med räddningstjänsten när något händer.

Avtal med Räddningstjänsten StorGöteborg

Planen är att det ska finnas två RIB-styrkor i Nol, en som kan rycka ut på fem minuter, och en som rycker ut på tio minuter. För att tiden till områden som i dag täcks av Surte brandstation inte ska påverkas kommer Bohus räddningstjänstförbund teckna ett avtal med Räddningstjänsten StorGöteborg som kommer till området på samma tid som tidigare.

– Genom den här förändringen säkerställer vi bemanningen i Ale kommun. Förändringen kommer inte få någon påverka på kommuninvånaren men det blir en stor verksamhetsförändring för Bohus räddningstjänstförbund, säger Erik Liljeberg (M), som är direktionsordförande för Bohus räddningstjänstförbund.

Förbundet planerar att bygga en ny brandstation i Nol, men kan inte vänta med den här omorganisationen tills den stationen står färdig. Flytten från Surte till Nol ska genomföras under 2024.

Bohus Räddningstjänstförbund ägs av kommunerna Ale och Kungälv.

Informationsägare: Kommunikationsenheten