Ale.se använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
På den här sidan kan du som förälder få hjälp och stöd för att minska risken för alkohol-, narkotika-, dopning- och tobaksbruk hos din ungdom. Här kan du även komma i kontakt med verksamheter som kan hjälpa dig om du behöver ytterligare stöd. Under rubriken relaterad information hittar du länkar till fakta om alkohol, tobak och cannabis samt länkar till föräldraföreningar mot narkotika i Göteborg.
Föräldrar har den viktigaste rollen under ett barns uppväxt. Genom att vara stödjande och visa genuint intresse för sina barn och deras fritid, bidrar föräldrar till sina ungdomars välmående. Samtidigt är det viktigt att som förälder kunna sätta gränser och tydligt visa vad som gäller.
Det finns mycket forskning som stödjer att en tydlig föräldraroll är viktigt för att barnen skall utveckla sunda vanor, psykiskt- och fysiskt välbefinnande samt rusta dem inför framtida utmaningar. Genom att regelbundet finna tid för att samtala med sina barn under hela deras uppväxt, kan en god relation växa fram. En relation byggd på tillit och förståelse är på många sätt grunden i ett förebyggande arbete.
Ungdomsåren är en väldigt speciell tid i livet. Ungdomarna befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxna och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och inte minst – alkohol, tobak och narkotika. Även om du som förälder ibland kan känna dig maktlös, finns det mycket du kan göra. Som att visa att du bryr dig, att du finns där och att du gärna lyssnar. Men kom ihåg att det också är viktigt att vara tydlig med vad som gäller. Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – trots att det inte alltid verkar så!
Tänk på att du som förälder har en avgörande roll för vilken inställning ditt barn kommer utveckla till alkohol, tobak och narkotika.
De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära sina barn att dricka alkohol. Det enda man lär dem är att dricka.
En bra relation handlar mest om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser.
Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig berätta varför du är det.
Försök lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att välja det som känns bäst för dig.
Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att göra som du bestämt.
Ibland kan det vara skönt att prata om hur de gör och kanske slå hål på argumentet ”alla andra får”.
För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.
Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.
Din tonåring är i full färd med att utforska sin lite mer vuxna identitet. Var öppen för det nya, och våga släpp taget. Men visa att du finns där och att du gärna hjälper till.
Din tonåring måste förstå att du tycker om honom eller henne oavsett vad som händer. Närhet och kärlek betyder mycket, oavsett hur gammalt ditt barn är.
Om du behöver ytterligare stöd så är du välkommen att kontakta kommunens individ- och familjeomsorg via kommunens Kontaktcenter.
Vi svarar gärna på dina frågor!
Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge
Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors
Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hit