Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Familjestöd

På Stöd- och behandlingsenheten finns verksamheten Familjestöd (det som tidigare var uppdelat i Familjehuset och Ungdomshuset). Här arbetar familjebehandlare för att stötta barn, ungdomar och föräldrar. Målgruppen är 0-21 år.

Vad kan familjebehandlare hjälpa till med?

Vi ser familjen som en helhet där alla familjemedlemmar påverkar varandra. Livet kan gå upp och ner för oss alla, och ibland kan man behöva stöd för att komma vidare ur svåra situationer. Vanliga frågor kan handla om konflikter inom familjen, oro över barn och ungdomars mående, svårigheter att prata med och förstå varandra, eller behov av att skapa mer fungerande vardagsrutiner hemma.

Genom samtal med hela eller delar av familjen, arbetar vi tillsammans för att stärka relationerna inom familjen. Alltid med barnet/ungdomens bästa i fokus.

Vart finns vi?

Vi har lokaler i Älvängen och Nödinge där vi kan träffas. Vi kan också komma hem till dig, eller ses där det fungerar bäst för dig. Det är kostnadsfritt att träffa en familjebehandlare från Familjestöd.

Ansökan:

Till Familjestöd kan du söka själv eller genom socialsekreterare inom individ och familjeomsorgen. För att träffa en behandlare på service, kan du kontakta familjestöd på servicetelefonen och boka in upp till fem tillfällen. Är du över 18 år och har funderingar kring ditt bruk av alkohol eller droger, kan du ringa till rådgivning gällande missbruk och beroende.

Verksamheter inom Familjestöd:

Om du har barn som är 0-6 år kan du vända dig direkt till våra föräldrarådgivare på Älvbarnens familjecentral.

Om du har du har oro över att ditt barn dricker mycket alkohol eller använder droger kan du vända dig direkt till Mini-Maria i Ale.

Stödgrupper:

Familjestöd erbjuder även stödgrupper för barn och föräldrar:

Fjärilen - erbjuder kunskap och stöd till barn där någon i barnets närhet har ett har en psykisk ohälsa och/eller ett missbruk eller beroende.

Skilda Världar – är en stödgrupp som vänder sig till barn i åldern 8-12 år som har föräldrar som har separerat.

Föräldrastödsprogram ABC - Föräldrautbildningen ABC, Alla Barn i Centrum, är till för dig som har barn i åldern 3-12 år. ABC syftar till att stärka relationen mellan barn och föräldrar. Utbildningen består av 4 grupptillfällen à 2 timmar.

Ale kommun erbjuder 3-5 grupper per termin. I samband med skolstart informerar vi på Unikum och lägger ut anmälningsformulär för terminens ABC-grupper.

För frågor eller intresseanmälan kontakta: familjehuset@ale.se eller ring 0704-320981 (Fredrik)

Information om ABC | iPsykologi Länk till annan webbplats.

Kontakt

Familjestöd
Telefon: 0303-70 37 53

Familjestöds telefontider:

Måndagar 10:00-11:00
Tisdagar 09:00-11:00
Onsdagar och torsdagar 13:00-14:00
Fredagar 10:00-11:00

Övrig tid hänvisar vi till familjestod@ale.se

 

Rådgivning vid missbruk och beroende
Telefon: 0303-704284

Telefontider:
Onsdagar kl. 11:30-12:00

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den