Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Skrotning av fordon

Skrotbilar/fordonsvrak/avställda fordon dyker ibland upp på icke önskvärda platser i kommunen. Det är i första hand ägaren som har ansvaret att ta bort ett fordon som av någon anledning inte går att använda och som står på olämplig plats.

Skrotfärdiga fordon på statliga vägar eller allmän plats

Om det inte går att få kontakt med ägaren till ett fordon eller om ägaren inte kan flytta på fordonet av någon annan orsak, kan en myndighet ta hand om ärendet. På de statliga vägarna är det Trafikverket som är ansvarig. Om fordonet är uppställt på så kallad allmän plats så som gator, parkeringar, torg eller parker kan Ale kommun omhänderta fordonet och skrota det på bilägarens bekostnad.

Skrotfärdiga fordon på privat mark

Har ett fordon lämnats på någon annans mark, är markägaren ansvarig att i första hand försöka kontakta ägaren av fordonet så att ägaren transporterar bort fordonet/skrotbilen. Om fordonsägaren av någon orsak inte flyttar fordonet kan markägaren ansöka om hjälp hos kommunen. Kostnaden för skrotning ska i första hand betalas av fordonsägaren, men om denne inte betalar blir markägaren skyldig att ta kostnaden.

Skrota din egen bil

Om du vill hjälpa oss att hålla snyggt och rent kan du transportera ditt skrotfordon till någon av de firmor som är auktoriserade att ta emot skrotbilar. Du hittar dem och mer information om skrotbilar på www.bilretur.se Länk till annan webbplats. som är Bilproducenternas gemensamma mottagningssystem för uttjänta bilar.

Vill du anmäla ett skrotfärdigt fordon?

Ser du en skrotfärdigt fordon på kommunal mark? Skicka in din anmälan via formuläret nedan eller ring till kontaktcenter på telefon 0303-70 30 00.


Anmälningsformulär


Ange adress och/eller noggrann beskrivning där bilen står

Bifoga gärna en bild av bilen och platsen som gör det enklare att identifiera var bilen står och i vilket skick den är.

Kommunen vill i första hand hitta ägaren och därför ber vi dig ange så många uppgifter som möjligt. Om möjligt, skriv bilens registreringsnummer

Om möjligt, ange chassinummer

Exempelvis Volvo, Ford, Audi, eller liknande (om det går att se)

Skriv vilken färg bilen har (om det går att se)
Dina kontaktuppgifter
För att vi ska kunna kontakta dig behöver vi dina kontaktuppgifterRelaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den