Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Nya vägvanor

Dina resor påverkar både hälsa, miljö, plånbok och trängseln i trafiken. Allt fler flyttar dessutom till vår region och för att alla ska kunna pendla behövs fler och bättre möjligheter att resa utan bil. För att göra det lättare för dig och alla andra att byta till nya, mer hållbara vägvanor, görs just nu många och stora infrastruktursatsningar i regionen.

Åk kollektivt

I Ale är det lätt att åka kollektivt. Här finns hela fem pendelstationer med frekvent tågtrafik mellan Ale och Göteborg. Från övriga delar av kommunen reser du kollektivt med buss.  Att åka kollektivt kan ta lite längre tid men det ger dig möjlighet att ägna dig åt annat under tiden, vare sig du vill börja jobba under resan, eller väljer att sova på vägen. Under rådande omständigheter med Covid19 rekommenderas du att undvika icke nödvändiga resor med kollektivtrafiken och att du undviker de turer där trängsel riskerar uppstå. I Västtrafiks reseplaneraren Länk till annan webbplats. ser du en varningstriangel vid dessa turer.

Cykla eller gå

I kommunens tätorter är det mesta på bekvämt cykelavstånd. Kommunal service, fritidsanläggningar och naturområden är lätta att nå med cykel. Med Cykelreseplaneraren Länk till annan webbplats. kan du planera din resa och få vägbeskrivning, se höjdskillnader och beräknad restid. Västra Götalandsregionen har årligen flera projekt för att uppmuntra cykling som färdmedel som alebor kan delta i, såsom Vintercyklist, BussOhoj, Cykelvänlig arbetsplats. Skolorna kan delta i På egna ben som är ett projekt och en tävling vars syfte är att stimulera barn att ta sig till skolan just på egna ben.

Vill du veta mer om de nämnda projekten och fler projekt för att gynna ett hållbart resande läs på Västragötalandsregionens hemsida. Länk till annan webbplats.

Kombinera mera

Du kan till exempel ta bilen eller cykeln till en pendelparkering och fortsätta med tåg eller buss. Det finns pendelparkeringar vid alla 5 pendelstationerna i Ale. På Västtrafiks webbplats kan du söka efter pendelparkeringar i regionen.

Gå med i en bilpool

Ibland är det bra att ha bil, men alla måste kanske inte ha varsin? Ett alternativ till egen bil kan vara att gå med i en bilpool. Det finns ett flertal privata aktörer som bedriver bilpooler runt om i Sverige.

Kör sparsamt och grönt

För vissa resor är bilen det bästa alternativet. Då kan du ändå minska din miljöpåverkan och spara pengar genom att köra på ett sparsamt sätt eller välja en miljöbil. Lär dig att köra sparsamt på Gröna bilisters webbplats. Länk till annan webbplats.

Digitala möten

Du kanske inte behöver resa överhuvudtaget? Kolla med din arbetsgivare om telefonmöte eller webbmöte kan vara ett alternativ till vissa tjänsteresor. I dag har många av de vanligaste programvarorna lösningar för webbmöten.

Samåk

Om du inte kan cykla, gå eller åka kollektivt så kan du prova att samåka. Kolla med personalavdelningen på din arbetsplats om det finns någon som bor i närheten av dig och ställ frågan.

Sidan kontrollerades av:

den