Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Nya vägvanor

Dina resor påverkar både hälsa, miljö, plånbok och trängseln i trafiken. Allt fler flyttar dessutom till vår region och för att alla ska kunna pendla behövs fler och bättre möjligheter att resa utan bil. För att göra det lättare för dig och alla andra att byta till nya, mer hållbara vägvanor, görs just nu många och stora infrastruktursatsningar i regionen.

Åk kollektivt

I Ale är det lätt att åka kollektivt. Här finns hela fem pendelstationer med frekvent tågtrafik mellan Ale och Göteborg. Från övriga delar av kommunen reser du kollektivt med buss.  Att åka kollektivt kan ta lite längre tid men det ger dig möjlighet att ägna dig åt annat under tiden, vare sig du vill börja jobba under resan, eller väljer att sova på vägen.

Cykla eller gå

I kommunens tätorter är det mesta på bekvämt cykelavstånd. Kommunal service, fritidsanläggningar och naturområden är lätta att nå med cykel. CykelkartanPDF hjälper dig att hitta de bästa, säkraste och finaste cykelvägarna i kommunen. Den finns att hämta på kommunkontoret i Nödinge och på biblioteken. Med Cykelreseplanerarenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du planera din resa och få vägbeskrivning, se höjdskillnader och beräknad restid.

Kombinera mera

Du kan till exempel ta bilen eller cykeln till en pendelparkering och fortsätta med tåg eller buss. Det finns pendelparkeringar vid alla 5 pendelstationerna i Ale. På Västtrafiks webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du söka efter pendelparkeringar i regionen.

Gå med i en bilpool

Ibland är det bra att ha bil, men alla måste kanske inte ha varsin? Ett alternativ till egen bil kan vara att gå med i en bilpool. Det finns ett flertal privata aktörer som bedriver bilpooler runt om i Sverige. I Ale finns det en bilpool med elbilar i Nödinge och Alafors. Du kan boka bilarna genom att bli medlem i bilpoolen på Sunfleets webbplats. Där hittar du också information om priser och villkor.

Kör sparsamt och grönt

För vissa resor är bilen det bästa alternativet. Då kan du ändå minska din miljöpåverkan och spara pengar genom att köra på ett sparsamt sätt eller välja en miljöbil. Lär dig att köra sparsamt på Gröna bilisterslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Trafikverkets webbplatserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digitala möten

Du kanske inte behöver resa överhuvudtaget? Kolla med din arbetsgivare om telefonmöte eller webbmöte kan vara ett alternativ till vissa tjänsteresor. I dag har många av de vanligaste programvarorna lösningar för webbmöten.

Samåk

Om du inte kan cykla, gå eller åka kollektivt så kan du prova att samåka. Kolla med personalavdelningen på din arbetsplats om det finns någon som bor i närheten av dig och ställ frågan.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2019-10-15 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.