Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Fyrverkerier

Du måste vara 18 år för att köpa, äga eller använda fyrverkerier. Det kan krävas tillstånd om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område. För fyrverkerieffekter inomhus, vid till exempel en konsert, krävs tillstånd.

Tillstånd för att sälja, förvara och överlåta fyrverkerier

Du behöver tillstånd för att sälja och förvara fyrverkerier, det ansöker du om hos Bohus räddningstjänstförbund (extern länk). Länk till annan webbplats.

Ny lag 2019

Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne. Kravet gäller även raketer som är inköpta före lagändringen. För mer information se MSB:s webbplats Länk till annan webbplats..

När och var får du avfyra fyrverkerier?

I de lokala ordningsföreskrifterna Pdf, 6 MB. står det om när och var du får avfyra fyrverkerier. Inom områden som är röd streckade på de nedan länkade kartorna får du inte använda fyrverkerier utan polismyndighetens tillstånd vid andra tidpunkter än påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton mellan kl 18.00 och påföljande dag kl 01.00.

Med fyrverkeri avses i de lokala ordningsföreskrifterna pyrotekniska varor som är avsedda för underhållning och som inte är avsedda för inomhusbruk.

Tillstånd från polisen

Du kan behöva tillstånd från polisen för att få avfyra fyrverkerier. Kontakta polisen för information om nedanstående.

  • Att tillståndsplikt i vissa fall även föreligger inom övriga kommunen samt under påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton framgår av 3 kap. 7 § ordningslagen.
  • Att pyrotekniska varor inte utan tillstånd av polismyndigheten får innehas eller användas vid vissa idrottsarrangemang framgår av 5 kap. 3 § ordningslagen.
  • Att pyrotekniska varor inte utan tillstånd av polismyndigheten får användas vid en allmän sammankomst eller offentlig tillställning framgår av 2 kap. 20 § ordningslagen.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den