Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Jobb

Nya uppgifter, nya människor, nya regler. När du börjar ett nytt jobb är det mycket att lära sig. För dig som är under 18 år finns särskilda regler.

Håll koll på dina rättigheter

När man är ung och börjar arbeta eller praktisera så är det extra viktigt att känna till sina rättigheter ute på arbetsplatsen. Om du är minderårig, alltså under 18 år, så finns särskilda regler. Vissa regler gäller olika beroende på hur gammal du är. Det kan vara till exempel hur länge du får jobba på kvällen eller vilka arbetsuppgifter du får ha.

Tills året du fyller 16 år räknas du som yngre och äldre barn. Då måste arbetsgivaren ta kontakt med dina vårdnadshavare och få deras godkännande att du får arbeta.

  1. Dina rättigheter i arbetslivet

A-kassa och facket

Du som är arbetssökande kan få ersättning från en a-kassa under den tid det tar för dig att söka och få ett nytt jobb. De flesta a-kassor är kopplade till olika fackförbund, men det finns även några du kan gå med i utan att vara medlem i facket. Vilken a-kassa som passar just dig beror lite på vilken bransch du arbetar i eller om du är medlem i något fackförbund.

  1. Lista över alla a-kassor i Sverige på samorg.org Länk till annan webbplats.
  2. Mer information om facket

Söka jobb

Att söka jobb kan man göra på många olika sätt men det är alltid bra att vara väl förberedd. En jobbansökan innehåller vanligtvis ett ansökningsbrev och ett cv. Ibland efterfrågas även referenser eller arbetsprov. Om du känner dig osäker på hur du ska göra finns hjälp att få via kommunen.

  1. Stöd till dig som söker jobb
  2. Lediga jobb i Ale kommun

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den