Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Artscape Saga - konstprojekt i Ale

Under våren 2019 skapade såväl svenska som internationellt ledande konstnärer en imponerande samling muralmålningar (stora väggmålningar utomhus) runt om i Göteborgsregionen, däribland Ale.

 

Våren 2020 är det dags för sista fasen i projektet. Därför frågar vi nu:

 

Vad vill du se på sista Artscapeväggen?

En del i projektet Artscape Saga återstår att genomföra – den del där Du får vara med och påverka! Den tredje och sista målningen kommer att uppföras på en av de nya byggnaderna på DaVinci-skolans skolgård, men motivet är inte bestämt. Det kommer att skapas utifrån tankar och idéer från Ale kommuns invånare. Dessa idéer tolkas sedan av en professionell konstnär som skapar en bra, sammanhängande helhet. Ett samarbete finns med bildpedagoger på skolan, Ale kulturskola och Ungkan, men ALLA är välkomna att bidra. Om du har en idé på motiv, något du förknippar med Ale eller en särskild saga du gillar, är du varmt välkommen att senast 28 februari mejla till konst@artscape.se. Märk mejlet ”Konstverk Ale”.

Ale - en av de deltagande kommunerna

De offentliga konstverken kommer vara baserade på både kända och mindre kända folksagor från världens alla hörn. Tolv kommuner i Göteborgsregionen medverkar i projektet, varav Ale kommun är en av de deltagande kommunerna. Projektet Artscape Saga genomfördes mellan den 27 maj och den 16 juni 2019.

I projektet Artscape saga utgår alla målningar från folksagor och såväl konstnärer som sagor kommer från jordens alla hörn. Hit till Ale fick vi glädjen att hälsa två kvinnliga konstnärer välkomna – Ola Volo från Kazakstan och Felicia Gabaldon från USA - som uppförde varsin härlig, färgglad, fantasifull väggmålning.

Konst till för alla

Projektets aktiviteter är helt gratis och öppna för alla. Besökare och invånare kommer få sitta på första parkett när de enorma väggmålningarna växer fram. Det anordnas även flera konstnärsledda workshops runt om i regionen, där vem som helst får vara med och skapa konst tillsammans med erfarna konstnärer.

– Folksagor är ett berättarformat som är universellt för alla kulturer i hela världen. Genom att kombinera det med den ofta väldigt moderna gatukonsten hoppas vi kunna skapa många nya och spännande uttryck. Och inte minst fantastiska konstverk, säger Daniel Wakeham, en av grundarna av den ideella kulturorganisationen Artscape som genomför projektet.

– Vi ser det som en självklarhet att låta allmänheten delta och sätta sin kreativa prägel på sin omgivning. Gatukonsten är den snabbast växande konstformen idag och kanske den mest demokratiska. Genom att erbjuda ett öppet forum för eget skapande och inspiration hoppas vi kunna sänka tröskeln för konst och kultur, säger Tor Hedendahl, andra delen av duon bakom Artscape.

Snabba fakta om Artscape Saga

Artscape har tidigare genomfört större projekt i Malmö (2014), Göteborg (2016), Värmland (2017), men detta är första gången de har ett sammanhållande tema, nämligen folksagor. Konstnärer och sagor har valts av Artscape. Väggar har valts i samråd mellan Artscape, kommun och fastighetsägare.

Projektet finansieras med stöd av Svenska Postkodstiftelsen, Västra Götalandsregionen, utvecklingsmedel från Kultur- och fritidschefsnätverket i GR-kommunerna, Akzo Nobel, Sätt färg på, Nordsjö, Stavdal, hlstore.com, samt de tolv kommunerna i Göteborgsregionen (Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn, Öckerö.)

Den ekonomiska insatsen från varje kommun är 200 000 SEK + kostnad för bygglov och eventuella kringarrangemang. I Ale har bygglov sökts och bekostats av Alebyggen. Summan om 200 000 kr har bekostats av de investeringsmedel för offentlig konst som ligger budgeterade hos Kultur- och fritidsnämnden.

I överenskommelsen med kommunerna tar Artscape på sig att:

  1. uppföra tre konstverk (två större och en mindre fasadmålning)
  2. anlita konstnärer och välja folksagor till respektive vägg
  3. ta alla kostnader i anslutning till uppförandet av målningarna (konstnärsarvode, resor, boende, mat, färg, skylifts, etc.)
  4. marknadsföra kommunens deltagande i projektetet i pressmeddelanden, social kanaler, trycksaker, etc.
  5. efter projektets genomförande producera och distribuera en sagobok där samtliga väggmålningar presenteras med tillhörande saga

Som ett förtydligande kan tilläggas att den tredje (mindre) väggen i Ale kommun kommer att uppföras våren 2020.

För med information se Artscapes hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kontakta kultursamordnare Klara Blomdahl.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2020-01-22 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.