Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Kilanda

I Sverige är vi väldigt bortskämda med våra välbevarade fornlämningar och kulturhistoriska byggnader. Ale kommun är sannerligen inget undantag. I Kilanda finns bland annat en kyrka med medeltida ursprung och säteriet som har anor från 1400-talet har en gång i tiden ägts av Jonas Alströmer - mannen som tog potatisen till Sverige.

Bild på Kilanda allé

Allén Kilanda. Foto: Pelle Dalberg

Det finns också en mängd hällristningar, skålgropar och domarringar. Trots detta är det kanske ändå naturen med de fina ädellövskogarna som slår högst. Vid ett besök får man absolut inte missa lindallén vid säteriet.
 
Grönskande Kilanda som ligger i kommunens östra del är på många sätt ett samhälle i samhället. Trots att det gamla säteriet nu för tiden drivs som ett modernt lantbruk kan man tänka sig att bygden inte har förändrats särskilt mycket de senaste hundra åren. Grusvägarna ligger där de alltid har legat och i Kilandaån (nr 5 på detaljkartan) leker Öring och Elritsalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster så som de troligtvis alltid gjort.
 
Kilanda omtalades redan år 1425 - det vill säga cirka 70 år innan Columbus upptäckte Amerika. På 1500-talet införlivades Kilanda i Gustav Vasas jordegendomar och herrgården innehades under 1600-talet och framåt av släkterna Oxenstierna, Bonde, Sparre och Rosenhane. I mitten av 1700-talet tog Jonas Alströmer över och lämnade snart vidare till sin son Patrik. Han lät bygga till säteribyggnaden och anlägga den berömda lindallén. Tack vare att allén stått sig sedan 1700-talet har platsen tilldelats den högsta av naturvärdesklasser.
 
Men det bodde människor i Kilanda långt tidigare än så. Omkring 15 fornlämningar är kända i Kilanda, däribland en boplats från stenåldern och en fornborg från järnåldern. Öster om Kilanda kyrka ligger också en sevärd domarring.
 
Vid kyrkan spelade man år 1975 in ett flertal scener för TV-filmen Raskens baserad på Vilhelm Mobergs roman med samma titel. Kyrkans egenskaper och historiska miljö fyllde väl kraven för rätt inspelningsplats. Bland annat återfinns en scen av ett dop av Idas och Raskens pojke, som i scenen spelades av ett gossebarn från trakten.
 
För den promenadsugne bör promenadslingan av grusvägar nämnas. Grusvägarna förbinder  lummiga lövskogar med de sevärda byggnaderna f.d. skolan (nr 1 på detaljkartan), kyrkan (2), f.d. kvarnbostaden (3), f.d. kvarnen (4), säteriet (6) och löper sedan via den mäktiga allén (7) tillbaka till skolan igen. Läs mer om traktens och byggnadernas historia härPDF.

Hitta hit

Kollektivtrafik: Buss 431 och 414 till hållplats "Kilanda kyrka". Cirka 50 m från hållplatsen ligger Kilanda skola som finns med på detaljkartan.
Bil: Följ översiktskartan, parkering finns vid "P" på kartan. Från E45 tag avfart 87 mot Alingsås och sväng av mot Kilanda k:a efter 10,7 km, parkera vid Kilanda skola. 

Tillgänglighet

Alla sevärdheter på detaljkartan kan nås via grusvägen som är markerad med heldragen röd linje, som är tillgänglig med rullstol.

  1. ÖversiktskartaPDF
  2. DetaljkartaPDF

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2020-02-21 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.