Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Ranneberget, Älvängen

Välkommen till natur- och kulturstigen vid Ranneberget i Älvängen. Ett utflyktsmål för hela familjen! Här kan man se fornlämningar från stenålder till medeltid, ett rikt växt- och djurliv och från fornborgen på toppen av berget har man en milsvidd utsikt över Göta älvs dalgång.

Rannebergsstigen

Rannebergsstigen. Foto: Pelle Dalberg

Vandringen på Rannebergsstigen är inte ens en kilometer lång. Men den bjuder både på en resa långt tillbaka i historien och rika naturupplevelser. Här är det lätt att föreställa sig hur människor under olika tidsåldrar bott och vistats på bergets sluttningar och sökt skydd på Rannebergets topp under orostider.
 
Göta älvdalen var under äldre stenåldern (10 000-4 000 år f Kr) en havsvik. Läget vid Ranneberget var idealiskt. Här gav marken rik skörd, vattnet goda fiskefångster och skogarna jaktlycka. Spår finns ännu kvar av bosättningarna vid det som en gång var strandkant.
Under järnålder och vikingatid (grovt räknat år 0-1000 e Kr) var det oroliga tider i Göta älvdalen. Älven var den viktigaste handelsvägen mellan skogarna i inlandet och rikena på andra sidan haven. Skeppstransporter på Göta älv kunde ge rikedom och makt och många var beredda att kämpa om det. De bofasta byggde egna skepp och satte upp försvarsverk mot angripare. Rannebergets fornborg är en av ett tjugotal i Göta älvdalen.
Under hundratals år var Ranneberget betesmark. Det var ängs- och hagmarksblommornas stora tid. Än i dag finns många arter kvar som minner om den tid då berget försörjde människorna här som levde av det jorden gav.
 
Välkommen till en vandring genom historien upp på Rannebergets topp och njut av den vida utsikten över det som var, och ännu är, svears och göters stora farled mot Västerhavet!

Längs med stigen upp till fornborgen Ranneberget finns åtta informationstavlor som berättar om och illustrerar områdets historia, med fokus på vikingatiden. Läs mer i stigbroschyren nedan.

Hitta hit

Kollektivtrafik: Buss 411 till hållplats "Tolleredsvägen". Följ Tolleredsvägen ner mot E45 vid återvinningsstationen startar stigen.

Bil: Från E45 tag södra infarten till Älvängen. Parkering finns vid återvinningsstationen i backen upp mot samhället. Parkera och följ stigen upp mot fornborgen och utsikten.

Grillplats

Vill du grilla finns det en grillplats vid äng ett 100-tal meter in på naturstigen.

Tillgänglighet

En omkring 10 m lång, brant trätrappa i slutet av stigen. Omkring 20 min promenad för att nå toppen med utsikten.
Stigen ej lämplig för barnvagn, rullstol eller rollator.

  1. ÖversiktskartaPDF
  2. Rannebergsstigen broschyrPDF

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2020-02-21 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.