Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Skulpturen Bevingad

Kultur- och fritidsnämnden i Ale kommun inbjöd hösten 2013 yrkesverksamma konstnärer att anmäla intresse för att göra ett konstverk som hyllar Ivar Arosenius. Gensvaret var stort och hela 80 konstnärer från både Sverige, och andra europeiska länder, anmälde sitt intresse för att uppföra ett konstverk vid Resecentrum i Älvängen.

Skulpturen Bevingad

Efter en lång urvalsprocess föll valet på Thomas Brolin med motiveringen:

”Thomas Brolin har på ett poetiskt och lekfullt sätt tolkat Ivar Arosenius konstnärskap. Thomas har valt att hylla Arosenius genom den mytomspunna katten som med sina 9 liv och starka personlighet går sin egen väg. En bevingad katt och en guldpärla kan gömma vilken skatt som helst!”

Katten återfinns ofta i hans verk

Katten som motiv har följt Thomas Brolin genom åren. Den långsmala, ibland rävlika, formen återfinns ofta i hans verk, varje gång i ett unikt utförande. Formen återkommer i olika material, man kan se den i till exempel textil och trä. I Älvängen kommer katten att vara utförd i brons och i sällskap med ett barn och en guldpärla placerade på ett blomformat betongfundament.

Fakta om Thomas Brolin

Thomas Brolin är född 1954 och bosatt i Göteborg. Han studerade vid Högskolan för Design & Konsthantverk (HDK) 1973-1977. Thomas berättar att han som konstnär arbetar med flera olika tekniker och material. Olja, blandteknik, skulpturer i trä och betong. Som formgivare jobbar han mycket med mönster – oftast till tyger – men det kan också vara till exempel tapeter och möbler. Några av hans mönster har fått utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Thomas har haft en lång rad utställningar och finns representerad hos bland annat Göteborgs kulturnämnd, Statens konstråd, Röhsska Museet, München Museum mm.

Konstverket Bevingad invigdes lördag den 11 oktober 2014.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2020-01-08 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.