Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Ale vikingagård

Ett av de mest kända fynden från järnåldern är Äskekärrsskeppet som påträffades vid Göta älv i Äskekärrs by i Starrkärrs socken. Fyndet gjordes en vårmorgon år 1933 av Johan Andersson som höll på att rensa diken på sin gård.

Bild på Vikingagården

Spaden stötte emot något hårt i marken som visade sig vara ett skepp. Med hjälp av C14-metoden daterades det till 900-talet, vikingatid. Skeppet var långt och brett. Skeppstypen kallas för knarr och var ett handelsskepp. Äskekärrsskeppet finns att beskåda på Göteborgs stadsmuseum.

För att lyfta fram och öka kunskapen om vikingatiden i Götaälvdalen startade år 1999 projektet Ale i vikingatid. En vikingagård har sedan byggts upp på Häljereds marker i närheten av fyndplatsen. Långhuset har byggts helt i ek och med samma tekniker som man använde på vikingatiden. Inspirationen till bygget är hämtad från arkeologiska fynd i trakten samt från en utgrävd stormannagård på Tissö i Danmark. Ambitionen är också att skapa ett landskap runt gården som ger en bild av hur det kan ha sett ut under järnålderns slutskede.

Bakgrund

Initiativet till Ale vikingagård var två motioner i kommunfullmäktige om att Ale borde profileras utifrån sin vikingatida historia. Ett flertal EU-projekt kom till stånd och vi påbörjade bygget av Ale vikingagård 1999. Därefter har Ale kommun drivit vikingagården först inom utbildning- och kulturnämnden och därefter inom kommunstyrelsen. Slutligen beslutade kommunfullmäktige 2010 att överföra verksamheten till den nya kultur- och fritidsnämnden.

Drivs av föreningen Ale Vikingagård-Byalaget

Sedan sommaren 2016 drivs Vikingagården av föreningen Ale Vikingagård-Byalaget.

Öppettider

För att se vad som händer på Vikingagården, besök Ale Vikingagård-Byalagets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta hit

Med kollektivtrafik
Buss 411 till hållplats Häljered, ta gångtunneln under E45 och sväng höger på andra sidan.

Med bil
Från E45 tag avfart 88, södra Älvängen, och följ skyltning till Vikingagården.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2020-01-08 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.