Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Rätt till förskola och pedagogisk omsorg

Ditt barn har rätt till barnomsorg när ditt barn har fyllt ett år och om det finns ett behov av det. Med behov räknas om du arbetar, studerar, är föräldraledig eller arbetssökande.

Grund för placering

Hur många timmar som ditt barn får vara i förskolan beror på din sysselsättning, dvs. ditt behov av omsorg.

  • Arbete/studier – När du arbetar eller studerar
  • Arbete/studier max 15 tim/vecka, inkl. lov – När du arbetar eller studerar, men bara har behov av 15 timmar omsorgstid i veckan.
  • Föräldraledig, inkl lov – När du är föräldraledig med syskon
  • Arbetssökande, inkl. lov – När du söker arbete
  • Allmän förskola 15 tim/vecka, ej lov– Gäller från hösten det året som barnet fyller 3 år.

Arbete/studier

Gäller för dig som arbetar eller studerar och som lämnar ditt barn i förskolan fler än 15 timmar per vecka under hela året.

Ditt barn får vara i förskolan under tiden som du arbetar samt åker till och från ditt arbete. Om du t.ex. ska åka till affären efter jobbet behöver du hämta barnet först och åka till affären därefter.

Du behöver betala en avgift för att barnet ska få gå i förskolan.

Arbetssökande, föräldraledig eller arbete/studier max 15 timmar

Gäller för dig som är arbetssökande eller föräldraledig och som lämnar ditt barn i förskolan 15 timmar per vecka under hela året.

Ditt barn får vara i förskolan tre timmar per dag eller fem timmar på tre av veckans dagar. Du bestämmer barnets schema i samråd med personalen på förskolan.

Du behöver betala en avgift för att barnet ska få gå i förskolan. Om barnet är mellan 3-5 år har barnet rätt till allmän förskola (se nedan) och då betalar du en lägre avgift om du vill att barnet ska gå i förskola under hela året. Om du vill att ditt barn mellan 3-5 år ska vara ledig under skollov kan du välja "allmän förskola" som grund för placering. Då betalar du ingen avgift (platsen blir gratis).

Allmän förskola för barn 3-5 år

Gäller för alla barn mellan 3-5 år som vill gå i förskola 15 tim per vecka under samma veckor som skolbarnen går i skolan.

Från och med augusti samma år som barnet fyller tre år har barnet rätt till “allmän förskola”. Barnet får vara i förskolan 525 tim/år, vilket likställs med 15 tim/vecka under 36 veckor. Barnet är ledig under de lov som skolan har.

Allmän förskola är den grund för placering som är avgiftsfri (gratis) och följer skolans läsårstider. Läs mer om skolans läsårstider.

Självservice

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den