Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Ansök om plats

För att få en plats i barnomsorgen behöver du som vårdnadshavare ansöka om plats. Det gäller för såväl förskola som för pedagogisk omsorg och fritids. Det behöver finnas ett behov av omsorg för att ditt barn ska få en plats.

Du ansöker om eller säger upp ditt barns plats i barnomsorgen via e-tjänsten för skolval, förskola, familjedaghem och fritidshem. Länk till annan webbplats. Du kan önska plats på max två enheter. Som placeringsstart anger du det datum då du har behov av omsorg. På fritids får du plats direkt när du har ansökt om du har ansökt om fritids på samma skola som barnet går. Till förskola och pedagogisk omsorg kan det ta upp till fyra månader innan du får en plats. Läs mer om kö till förskola och pedagogisk omsorg.

Om du vill att ditt barn ska börja i förskolan eller på pedagogisk omsorg med start under vecka 28-31 ändras din ansökan så att önskad start blir måndag v. 32. De beror på att bara utvalda fritids och förskolor håller öppet för alla barn i kommunen och att våra andra verksamheter är stängda. Om du behöver omsorg under vecka 28-31 ansöker du om det separat via blankett. Kontakta kontaktcenter för med information.

Fritids och lovfritids

Det året som ditt barn går upp i förskoleklass ansöker du om fritids i samband med ditt skolval. Barnet kan börja på fritids från och med v.32. Om du bara behöver fritids på skollov går det att ansöka om lovfritids.

Fristående alternativ

Fristående förskolor hanterar sina egna platser. Kontakta aktuell verksamhet för att få veta vilka regler som gäller.

Plats i kommun där barnet inte är folkbokförd

Du kan alltid ansöka om plats på vilken förskola du vill. Även om förskolan ligger i en annan kommun än den där barnet är folkbokförd. Det är upp till den kommunen där du ansöker om plats att bestämma om barnet får en plats eller inte, hemkommunen måste dock alltid kunna erbjuda en plats.

Sekretessmarkering – skyddad identitet

Om skattemyndigheten har beslutat att ge dig sekretessmarkering ska du kontakta kommunens kontaktcenter för att ansöka om barnomsorg, telefon 0303-70 30 00.

Relaterad information

Självservice

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den