Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Program läsår 2020-2021

Skolorna i Ale arbetar med Kulturgarantin och Skapande skola. Representanter från skolorna bildar en barnkulturgrupp där elevernas kreativa utveckling och önskemål står i fokus. Här nedanför hittar du innehållet i programmet för läsåret 2020-2021. För mer information, kontakta Sofie Rittfeldt.

Foto: Lina Ikse

Förskoleklass: Föreställningen "Förvandling" (v. 46)

Följ med Johanna Ehn in i en förtrollad rörelsevärld! Förvandling, förändring, utveckling, ingen kan undvika den, vi växer från att vara små till att bli stora, vi förändras i olika sammanhang. Med kostymer gjorda av konstnär Karin Agelií så leker och dansar figurerna med olika sidor av sig själv. Föreställningen tar sin utgångspunkt i fysisk teater och dans. Med Big Wind.
Läs mer om "Förvandling" Länk till annan webbplats..

Årskurs 1: Dansväskan (v. 40-43)

En glädjefylld dansupplevelse på ett lek- och fantasifullt sätt! I Dansväskan finns en mängd olika material som inspirerar till dans. Där finns musik, instrument, böcker, sjalar och övningsbeskrivningar. Eleverna får bland annat förvandla sig till statyer, åka upp i rymden och annat smått och gott. Genom Dansväskan utvecklas kreativitet, kroppsmedvetenhet, samarbete, inlevelseförmåga och lyhördhet. Med Helena Ivarsson.
Läs mer om "Dansväskan" Länk till annan webbplats..

Årskurs 2: Teaterföreställningen "Nya skor!" (v.40 och 43)

Charlies högsta önskan är ett par nya skor. Så när brevet från mormor kommer, blir han överlycklig. På sin födelsedag ska Charlie få precis vilka skor han vill! Mormor tipsar om en skoaffär där det arbetar en mycket speciell skomakare, där kommer han att få hjälp att hitta precis det han önskar sig. Men vem är denna skomakare egentligen? Och vad är det som mormor inte berättar? En rolig och spännande föreställning med musik, komik och magi. Med Molièreensemblen.
Läs mer om "Nya skor!" Länk till annan webbplats..

Årskurs 3: Slöjdbilen Sloydtrukk (v. 18-20)

En färgstark skåpbil fulladdad med slöjdutrustning rullar in mitt på skolgården och visar upp slöjdens alla möjligheter! Enligt egen utsaga är Sloydtrukk "en rullande verkstad, ett slöjdlabb och ett allmogestänkt rymdskepp för utvecklandet av materialbaserade superkrafter!" Målet är att söka upp barn i deras vardagsmiljö och tillsammans med dem undersöka potentialen i våra händer och möjligheten i de material vi har omkring oss t.ex. i skogen eller på skolgården.

Årskurs 4: Återbruka en T-shirt (v. 37-42)

En kreativ workshop där eleverna får gör om en gammal t-shirt till något nytt! Det köps väldigt mycket nya kläder och textilindustrin har en stor negativ miljöpåverkan. Genom workshopen blir eleverna inspirerade att ta tillvara ett plagg som inte längre används och göra det till något nytt. T-shirten kan bli en kasse, ett linne, en djurleksak eller knytas till makramé. Eller kanske någonting helt annat! Med slöjdhandledare Jeanette Rångeby.

Årskurs 5: Cirkusskola (HT20 / VT21)

Utifrån traditionella cirkustekniker arbetar vi med scennärvaro och olika karaktärer. Allt sker i en lekfull och kreativ anda och kan mynna ut i en cirkusföreställning om eleverna vill. Magnus Bengtsson, cirkuspedagog med lång erfarenhet av att arbeta med barn och unga, har känsla för att se barnen och kan uppmuntra dem enligt devisen att "på cirkusen hittar alla sin grej!".

Årskurs 6: Workshop "Vi och dom" (v. 8-10)

Gestalta med musik, inspirerat av appen TikTok. Med tema "Vi och dom" om hur vi tolkar och förstår bild. Med filmpedagoger från Filmcentrum.

Årskurs 7: Skriv- och rappworkshop (v.13, 15-16)

Fröken B kommer på besök! Vi testar att rappa, skriva egna texter och avslutar tillsammans i en trygg cypher. Avsikten är dock inte att deltagarnaska lämna tillfället som rappare, utan att de skall inspireras och hitta styrkan i att uttrycka sig.
Läs mer om "Gör din grej!" Länk till annan webbplats..

Årskurs 8: Skriv- och rappworkshop (v.40)

Fröken B kommer på besök! Vi testar att rappa, skriva egna texter och avslutar tillsammans i en trygg cypher. Avsikten är dock inte att deltagarnaska lämna tillfället som rappare, utan att de skall inspireras och hitta styrkan i att uttrycka sig.
Läs mer om "Gör din grej!" Länk till annan webbplats..

Årskurs 9: Teaterföreställningen "Ondskan" (v. 47)

Enmansföreställningen "Ondskan" med Oskar Sternulfs bygger på Jan Guillous roman med samma namn. Det är en otäck, gripande men ändå hoppfull föreställning, som fokuserar på mobbning, våld och utanförskap.

Särskolan, årskurs 1-3:
Föreställningen "Äventyr och resfeber" (VT21)

Äventyr och Resfeber är en varm, interaktiv och engagerande föreställning som bjuder in till att vara delaktiga i sång, ramsor och rörelser. Barnen får en musikalisk upplevelse med flera olika instrument på scen och musik i varierade genrer så som blues, folkmusik och opera. Med humor, magi, allvar och glädje får publiken bekanta sig med Idajjan och Josajjan och följa med i deras vänskapsäventyr. Med Ida Gillner och Josefin Lidén.
Läs mer om "Äventyr och resfeber" Länk till annan webbplats..

Särskolan, årskurs 4-6: Slöjdbilen Sloydtrukk (v. 18-20)

Se Årskurs 3.

Särskolan, årskurs 7-9: Skriv- och rappworkshop
(v.13, 15-16)

Se Årskurs 7.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den