Ale kommuns logga
| Translate
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Räddningstjänsten arbetar vidare med släckningen av skogsbranden vid Skepplanda nära Stora och Lilla Iglekärr. Vattnet i ledningarna i området kan vara missfärgat på grund av att man använt mycket vatten till släckningen och då har tryckförändringen gjort att avlagringar lossat i rören. Vattnet går bra att dricka men man kan gärna spola i ledningarna så det ser mer aptitligt ut. Kommunal verksamhet som förskola och skola påverkas inte av branden utan är öppet som vanligt. För löpande info om branden se räddningstjänstens webbplats www.borf.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna på sidan Lyssna

Skapande skola läsår 2016-2017

Skolorna i Ale arbetar med Skapande skola. Representanter från skolorna bildar en arbetsgrupp där elevernas kreativa utveckling och önskemål är i fokus. Här nedanför hittar du innehållet i programmet för läsåret 2016-2017. Det fullständiga programmet finns som en pdf-fil under relaterad information.

Förskoleklass: Varför gråter pappan?

En humoristisk och allvarsam föreställning om känslor för barn mellan 4- 8 år baserad på Kristina Murray Brodins bok med samma namn.
Medverkande: Jennie Lindgren & Jonas Rimeika
Regi: Lasse Beischer
Alvdis och Hamsa ser en pappa som gråter.
Varför gör han det? Har någon varit dum? Eller är han bara trött? Han kanske har tappat bort något? Cyklat omkull? Eller så har han bara ätit alldeles för mycket godis!
Läs mer om Teater Trampolins föreställning härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 1: Sång, dans, rytm och ramsor

Tillsammans får barnen träna upp sin rytmkänsla, gehör och motorik.
Rytmiken är ett utmärkt sätt för barn att möta musik. Barnen får dansa och röra sig till musik, spela rytmer själva, klura ut rörelser och ibland bara sitta i lugn och ro och lyssna. Rytmikverkstan inspirerar till egna aktiviteter efter besöket i klasserna.
www.rytmikverkstan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 2: Sagor

Vi kommer med en resväska fylld med sagor, bilder, toner, rytmer och en hel massa fantasi. Med berättelsens magi reser vi genom tid och rum och utforskar med alla våra sinnen. Sagor från olika tider och skilda delar av världen. Kanske får vi dansa med älvorna i John Bauers skog eller önska oss någonting med Aladdins lampa?
En musik- och en bildpedagog kommer vid olika tillfällen ut till klasserna med sagor i bagaget och möter barnens egna berättelser. Eleverna får måla, skulptera, dansa och sjunga sina upplevelser.

Årskurs 3: Ekehagens Forntidsby

I en vacker ekskog ligger Ekehagens Forntidsby, ett friluftsmuseum som levandegör förhistorien. I gläntor i skogen, vid den lilla sjön och ute på ängen har olika boplatsmiljöer byggts upp. På vandringen genom byn passerar Du jägarstenålders boplats med hyddor, vindskydd och båtar, långhus och nybrutna åkrar från bondestenåldern samt bronsålderns öppna landskap. Resan slutar vid järnåldersgården, med smedja och stall. Djur av gamla lantraser strövar fritt på området och i hägn finns linderödsgris och vildsvin.
www.ekehagensforntidsby.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 4: Hoppa för livet

Repslagning - Kreativt Återbruk

Tillsammans utforskar vi repslageri som hantverksform på ett kreativt och inspirerande sätt. Av gamla t-tröjor som vi klipper i remsor slår vi rep som sedan går att använda som hopprep. Vi samarbetar kring repslageriets alla sysslor och det blir ett sätt att öva finmotorik, rytm och rörelse.
Av något gammalt blir det nytt, vi samtalar kring olika material, användningsområden och inte minst lekar att hoppa till. I samverkan med slöjdlärare blir handtagen för hopprepet till, vi lägger upp en plan tillsammans för hur varje moment kan genomföras inför projektet. På så sätt väver vi samman slöjd och återbruk på ett kreativt sätt.
www.hjortmarks.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 5: Fånga musiken!

Pelle Andersson från Kulturskolan håller musikverkstad

Alla har sjungit och spelat på ett instrument någon gång, men hur gör man sin egen musik och spelar in den?

Med hjälp av fantasin och kreativiteten så gör vi låtar med hjälp av dator, loopar, mjukvaruinstrument, vanliga instrument, röst och mikrofon. Man behöver inte kunna något instrument, vi fokuserar på upptäckarlust och skaparglädje. Resultatet blir en färdig låt som man får med sig och förhoppningsvis ett helt nytt eller fördjupat intresse för musik och skapande!  

Årskurs 6: Cirkusexpressen

Cirkusexpressens Cirkusskola – för en dag!
Cirkusen förenar kultur med idrott och hälsa. Här får eleverna möta trapetskonster, jonglering, och tygakrobatik mm. Detta uppmuntrar såväl fantasi, kreativitet som koncentration, koordination, samarbetsförmåga och framförallt rörelseglädje.
Föreställning i Teatern Alekulturrum
Prova på (workshop 1 h) Prova på de olika disciplinerna

www.cirkusexpressen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 7: Författarbesök

av Louise Halvardsson, poet, författare
Så här skriver Louise;
Mitt mål är att inspirera ungdomar att skriva om det de brinner för. Att få dem att ställa sig på scen och berätta sina egna historier. Genom exempel ur mina dikter går jag igenom litterära begrepp såsom allitteration och metaforer. Jag talar också om scenspråk och scenskräck. Även om Poetry Slam är en tävling, betonar jag att det inte är poängen som är poängen – poängen är poesin.

https://louisehalvardsson.wordpress.com/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årskurs 8, särskolan: Filmpedagogerna

Filmworkshop
Fokus ligger på att berätta med bilder, få dessa att samverka med ljud och musik vilket gör att föreläsningar passar väldigt bra för samarbeten mellan ämnena svenska, bild och musik. Beroende på vilka teman vi kommer överens om så kan exempelvis SO bli inblandade.
Förslag på tema och genre: Skräckfilm, reklamfilm, mänskliga rättigheter.
Dagen består av 5 timmars workshop och innehåller:
- En kortare teoridel.
- Skapande av berättelser
- Filmande
- Redigerande och ljud/musikläggning
- Visning

Årskurs 9: Museibesök

Årkurs 9 väljer själva det museum i Göteborg som de önskar att besöka, inkluderat är en guidad visning av museet.

 

Förslag på museer:
Sjöfartsmuseet
Röhsska
Göteborgs stadsmuseum
Världskulturmuseet
Naturhistoriska museet
Konstmuseet

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2018-01-17 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-33 00 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.