Länk till startsidan

Sopsorteringsguide

Det mesta av hushållsavfallet kan vi återvinna. Genom att källsortera och återvinna gör vi en betydande insats för miljön. Källsortering innebär att du sorterar ditt hushållsavfall vid källan, till exempel i ditt hem.

Lämna avfallet här

Du sorterar ut ditt farliga avfall och lämnar det på Sörmossens återvinningscentral i Bohus. Förpackningar, tidningar och småbatterier lämnar du på en av de återvinningsstationer som finns i kommunen. Matrester lägger du i matavfallspåsen om du har den möjligheten. Grovavfall lämnar du på Sörmossen.

Allt som lämnas in till återvinning blir material till nya produkter eller energi. Det tjänar vi alla på genom att spara på både råvaror och energi och minska utsläppen av växthusgaser.

Batterier

Batterier kan innehålla tungmetallerna kadmium, kvicksilver och bly som orsakar stor skada på levande organismer och i mark och natur. Alla batterier ska därför lämnas in så att de kan tas om hand på rätt sätt.

  • Småbatterier ska samlas in och lämnas i närmaste batteriholk som finns på återvinningsstationerna. Det går också bra att lämna dem i vissa butiker, på miljöstationerna och återvinningscentralen.
  • Bilbatterier och liknande lämnar du på återvinningscentralen Sörmossen i Bohus.
  • Inbyggda batterier finns i leksaker, verktyg, dataspel, spelande gratulationskort och mycket annat. Batterier som är inbyggda i olika produkter och apparater lämnas som elektronikavfall på återvinningscentralen.

Bildäck

Du kan lämna in kasserade däck på en däckverkstad utan kostnad. Om fälgen sitter kvar har verkstaden rätt att ta ut en mindre kostnad för att ta isär däcket och fälgen.

Däck från personbilar kan du lämna på Sörmossens återvinningscentral. Om fälgarna sitter kvar får du lämna max fyra däck per besök.

Däck från cyklar och skottkärror samt innerslangar lämnar du som brännbart avfall.

Ska du kassera många däck eller till exempel traktordäck? Ta reda på hur du gör hos Svensk Däckåtervinning AB, däckbranschens företag för producentansvar.

Elektronikavfall

Elektriskt och elektroniskt avfall är produkter som har sladd eller går på batteri och behöver elektrisk ström för att fungera. Dessa produkter omfattas av producentansvar som branschorganisationen El-kretsen samordnar.

  • datorer
  • vitvaror som spisar, kylar, frysar och diskmaskiner
  • glödlampor, lågenergilampor och lysrör
  • telefoner
  • stereoanläggningar
  • TV, DVD- och videoapparater

Privatpersoner får lämna elektronikavfall utan kostnad på återvinningscentralen. Företag och verksamheter får endast lämna mindre mängder elavfall utan kostnad.

Farligt avfall

Farligt avfall kan ställa till med stor skada på människor och miljö och då inte minst inom avfallshanteringen. Farlig avfall kan vara giftigt, cancerframkallande, explosivt eller brandfarligt och du får till exempel inte blanda farligt avfall med annat avfall eller spola ned det i avloppet.

Kommunen ansvarar för att det farliga avfallet som hushållen i Ale kommun lämnar på miljöstationerna tas om hand på ett säkert sätt.

Julskräpet

När julafton väl är över undrar du säkert hur du ska bli av med allt papper och annat som är kvar efter julklappsutdelningen. Och vad gör du med granen? Här får du en liten återvinningsguide.

Julgran

När julgranen barrat klart lämnar du den på Sörmossen återvinningscentral. Där är det öppet som vanligt förutom jul- och nyårsafton, jul- och nyårsdagen samt annandag jul, då vi har stängt.

Julmat och dryckesförpackningar

Den julmat som blir över när du är mätt och belåten lägger du i den bruna matavfallspåsen, så ser vi till att det blir omhändertaget.

Sillburken och glöggflaskan lägger du i glasåtervinningen, men locken på burkarna lämnas i metallåtervinningen.

Elekronik

Trasig julgransbelysning, elljusstakar, luciakronor och annan elektronik? Även detta lämnas in på återvinningscentralen som el-avfall.

Papper och kartong

Kartonger, wellpapp och julklappspapper läggs i behållaren för pappersförpackningar.

Övrigt

Julgranskulor, glitter, mossa, glansigt och plastat julpapper och snören sorterar du som brännbart.

Matfett och olja

Matfett som hälls i avloppet stelnar och kan orsaka stopp. Fett som i stället sparas och lämnas till Sörmossens återvinningscentral kan återvinnas och användas till nya produkter.

Ta för vana att torka ur stekpannan med hushållspapper innan du sköljer den. Släng pappret i matavfallspåsen eller i den vanliga soppåsen.

Du kan hämta en särskild tratt för att göra det enklare att ta hand om smält matfett och olja.

Läkemedel

Om du har gamla tabletter eller flytande medicin som du inte längre använder så lägg dem i en genomskinlig plastpåse och lämna på närmsta apotek. Apoteket har också särskilda påsar som du kan hämta där. Du behöver inte stå i kö för att lämna din påse. Lämna den bara till någon av Apotekets personal.

Du ska inte spola ner mediciner i avloppet eller lägga dem i soporna. Ämnen som finns i läkemedel måste tas om hand så att de inte hamnar i naturen.

Tänk på att använda plåster med läkemedel fortfarande har en stor mängd aktiv läkemedelssubstans och ska lämnas in på ett apotek.

Använda kanyler

I Ale kommun lämnas använda kanyler till apoteket i en speciell behållare som du får gratis där. Apoteken tar enbart emot kanyler i de behållare som apoteket delat ut eller sålt. Tomma sprutor utan kanyl kan du lägga i soppåsen.

Kvicksilvertermometrar

Kvicksilvertermometrar lämnar du in på en av kommunens miljöstationer eller på återvinningscentralen.

Kläder och textil

Tillverkningen av kläder och textilier är en av de mest klimat- och miljöförstörande industrierna i världen. Mycket av kläderna vi slänger är i ett så gott skick att de hade kunnat användas av någon annan om de hade skänkts vidare. Även trasig textil kan återvinnas och till exempel bli till stoppning eller delar i byggmaterial för väggar, tak och golv. Gör en miljöinsats och lämna dina gamla och trasiga textilier och kläder till insamling.

Både hela och trasiga textilier och kläder tas emot på kommunens återvinningscentral och i insamlingsboxar runtom på Ales återvinningsstationer. Du kan också lämna in skor, väskor, övriga accessoarer och återbrukbara hemtextil som exempelvis dukar, gardiner, lakan och handdukar.

Trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall är avfall från en trädgårds normala skötsel; gräs, löv, fallfrukt, växtdelar samt mindre klipp från träd och buskar. Trädgårdsavfall går utmärkt att kompostera i den egna trädgården.

Du kan också lämna trädgårdsavfall på Sörmossens återvinningscentral.

Du får inte dumpa trädgårdsavfall eller julgranar på kommunens eller annans mark.

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 24 april 2024
Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen