Länk till startsidan

Rådgivning och tips

Energi- och klimatrådgivaren hjälper dig att minska din energianvändning. Du kan även få tips på hur du kan använda mer förnybar energi och sänka dina energikostnader vilket är bra för miljön och klimatet. Du kan också få tips och råd om dina elräkningar, din inomhusluft och din uppvärmning.

Dam pratar i mobiltelefon

Foto: Malin Kihlström

Energi- och klimatrådgivningen

Rådgivningen informerar och vägleder kostnadsfritt företag, hushåll och organisationer i frågor som rör energi och transporter och dess klimatpåverkan. Du kan få en överblick över olika alternativ utifrån de förutsättningar som du befinner dig i.

Tjänsten är kostnadsfri och en kommersiellt oberoende tjänst. Privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer är alla välkomna att få stöd och råd. Rådgivningen ger dig tips och idéer på lämpliga åtgärder men beslut om val av åtgärder är alltid ditt eget.

För att komma i kontakt med energi- och klimatrådgivningen ring 0303-70 30 30 eller skicka ett mail till kommun@ale.se.

Tips för att spara el

Börja med energismarta vanor

  • Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
  • Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
  • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
  • Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
  • Använd klädstrecket – häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
  • Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
  • Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
  • Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
  • Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.
  • Köp energieffektiva produkter. Ta hjälp av energimärkningen Länk till annan webbplats. när du ska köpa nya lampor, vitvaror och hemelektronik.

Gör en husesyn

  • Kolla ditt elavtal och din elräkning. Elleverantörerna har ofta tjänster som ”Mina sidor” där du kan få information om hur din energianvändning ser ut.
  • Kolla energideklarationen för ditt hus. I den finns information om husets energiklass och råd om åtgärder för att förbättra energiklassen i just ditt hus. Sök och hämta energideklaration på Boverket.se Länk till annan webbplats.
  • Har ditt hus ingen energideklaration? Då kan du ta hjälp av en certifierad energiexpert för att genomföra en, och få åtgärdsförslag för just ditt hus. Hitta certifierade personer för energideklaration på Boverket.se Länk till annan webbplats.
  • Inspektera ditt hus. Hur upplever du inomhusklimatet? I vilket skick är dina fönster och dörrar? Hur väl isolerad är din vind? Är dina vattenrör isolerade? I vilket skick är ditt uppvärmningssystem och din ventilation?

Läs mer om vad du kan göra på Energimyndighetens hemsida Länk till annan webbplats.

Minska behovet av värme och varmvatten

  • Tilläggsisolering och isolering – Tilläggsisolering kan göra stor skillnad för husets behov av uppvärmning på vintern och kyla på sommaren. Börja med att isolera vinden.
  • Varmvatten – Det snabbaste sättet att minska användningen av varmvatten är att se över dina vanor. Med snålspolande kranar kan du spara cirka 40 procent av varmvattnet.
  • Fönster och dörrar – Täta, renovera eller byt ut fönster och dörrar för att förhindra kallras och kallstrålning. Se till att de har ett lågt isoleringsvärde (U-värde).
  • Ventilation – Ett energieffektivt ventilationssystem återvinner värmen i frånluften. Rengör ventilationskanaler och fläktar, byt filter och underhåll din ventilation för att den ska fungera optimalt.
  • När du ska anlita hantverkare – Att anlita hantverkare är en del i renoveringsprocessen för de flesta. Här har vi samlat råd kring vad du kan tänka på innan du tecknar avtal, och tips om var du hittar auktoriserade företag.

Se exempel på vad olika åtgärder kan ge i procentuell besparing på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Se över husets uppvärmningssystem

  • Starta alltid med att minska behovet av värme och varmvatten.
  • Se till att din nuvarande uppvärmning fungerar så bra som möjligt. Det kan handla om att optimera injusteringen, att rengöra eller byta filter i luftvärmepumpen, att byta cirkulationspumpar och äldre termostater till radiatorer i det vattenburna systemet eller att installera ett styrsystem.
  • Reglera och styr värmen så att den hamnar där den gör mest nytta. Du får en jämnare och behagligare temperatur inomhus.
  • Kombinera gärna flera olika uppvärmningsalternativ, för att sprida riskerna och så att du blir mindre sårbar för energipriser, nu och i framtiden.
  • Ta hjälp av energimärkningen Länk till annan webbplats. när du ska välja nya uppvärmningsprodukter.
  • Ta in offerter från flera leverantörer, jämför inte bara pris utan även annat.
  • Ta reda på vilken service och vilket underhåll din nya uppvärmning behöver i framtiden för att fungera bra.
  • Ta reda på om det finns webbsidor, appar eller andra hjälpmedel som gör att du kan följa upp din energianvändning och se att allt fungerar som det ska.

Läs mer om husets uppvärmningssystem på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Rättigheter och skyldigheter kring elavtal och solceller

På Konsumentverkets webbplats hittar du tips och information om dina rättigheter och skyldigheter kring elavtal och solceller.

Elavtal och energi, Konsumentverket Länk till annan webbplats.

Problem med solcellsanläggningar, Konsumentverket Länk till annan webbplats.

Om du har problem eller frågor som rör ditt elavtal kan du kontakta Konsumenternas Energimarknadsbyrå som är experter på konsumentfrågor som rör el, gas och fjärrvärme. De ger kostnadsfri och oberoende vägledning.

Konsumenternas energimarknadsbyrå Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 26 februari 2024
Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen