Länk till startsidan

Mopedtrafik och motordrivna cyklar

Om du är vårdnadshavare till ett barn eller ungdom 15–18 år är det viktigt att känna till vilka regler som gäller för moped, A-traktor och fyrhjulingar. Många känner inte till att vissa elcyklar räknas som motordrivna fordon och därmed också kräver körkort för att få köras.

två mopeder

Foto: Ale kommun

Du som vårdnadshavare bär det yttersta ansvaret

Som vårdnadshavare är det viktigt att veta att det är du som har det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert och lagligt. Du som vårdnadshavare kan göra dig skyldig till brott om du tillåter att ditt barn kör för kraftfullt eller trimmat/manipulerat fordon.

Ett manipulerat fordon kan få stora konsekvenser

Om ditt barn åker fast på en trimmad elcykel, moped eller A-traktor alternativt kör berusad kan detta leda till att ditt barn inte får körkortstillstånd när det blir dags att börja övningsköra för MC eller bil.

Vid trimning gäller inte heller helförsäkring/vagnskadeförsäkring eller mopedens garanti. Detta kan ge svåra ekonomiska konsekvenser. En trimmad el-cykel, moped eller felaktigt körd A-traktor/fyrhjuling kan också leda till allvarliga kroppsliga skador.

Vissa elcyklar kräver körkort

Det finns elcyklar som räknas som motorfordon och som du behöver ha körkort för att få köra.

Elcyklar som kräver körkort

Om du har en elcykel där du inte behöver trampa för att få elassistans har du en motoriserad cykel som räknas till moped klass II. Då gäller följande:

  • Motorn får ha en kontinuerlig märkeffekt på 250-1000w.
  • Maxhastigheten med el assistansen är 25 km/h
  • Krav på AM-körkort, traktorkort eller förarbevis för moped klass II
  • Åldersgräns 15 år
  • Fordonet ska ha trafikförsäkring
  • Krav på hjälm/cykelhjälm
  • Du får skjutsa om lämplig plats finns
  • Du får köra på cykelbana om ingen skylt förbjuder klass II mopeder

Om du har en elcykel där du inte behöver trampa för att få elassistans och som går upp till 45 km/h räknas den till moped klass I. Då gäller följande:

  • Maxhastighet med elassistansen är 45 km/h
  • Motorn får ha en kontinuerlig märkeffekt på upp till 4000w
  • Krav på körkort med behörighet AM
  • Åldersgräns 15 år
  • Krav på registreringsskylt
  • Fordonet ska ha trafikförsäkring
  • Krav på hjälm, dock inte cykelhjälm utan mopedhjälm.
  • Du får skjutsa om lämplig plats finns
  • Fordonet får inte köras på cykelbana.

Mopeder

Vid körning av moped ska både förare och passagerare använda godkänd hjälm, E- eller SIS-märkt. Mopeder finns uppdelade i två olika klasser, klass I och klass II.

Moped klass I

En moped klass I är en EU-godkänd moped, känd som ”EU-moppen” och konstruerad för att köras i högst 45km/h. Denna moped måste vara registrerad och får köras på vägren eller körbana, inte på cykelbana. Det ska stå på registreringsbeviset om du får ha passagerare eller inte.

Moped klass I måste vara trafikförsäkrad och kräver körkortsbehörighet AM.

Åldersgräns 15 år.

Moped klass II

En klass II mopes är n EU-godkänd moped konstruerad för att köra i högst 25 km/h. En moped som är godkänd i Sverige enligt äldre bestämmelser är dock konstruerad att köras i högst 30 km/h.

Dessa mopeder måste ännu inte vara registrerade. De ska normalt köras på cykelväg, eller på vägren/vägbana om inte mopeden är byggd för det.

Åldersgräns 15 år.

Fyrhjulingar

Fyrhjulingar börjar bli mer vanliga på våra vägar. Det finns många olika typer av fyrhjulingar. Fyrhjuling registrerad som moped klass I får köras endast av den som har lägst AM-körkort eller traktorkort.

AM körkortsbehörighet, Transportstyrelsen Länk till annan webbplats.

Passagerare får endast tas med om fyrhjulingen är byggd för det. Hjälm ska användas.

A-traktorer och EPA-traktorer

Låter du din ungdom äga och/eller köra en A-traktor är du som vårdnadshavare ansvarig för att den framförs på ett lagligt och ansvarsfullt sätt.

A-traktor är en ombyggd bil som man har spärrat växlarna på. För att få framföra en A-traktor måste du ha antingen bilkörkort, traktorkort, ha fyllt 15 år och ha AM-körkortsbehörighet. A-traktorn får ha en topphastighet på högst 30 km/h och måste vid färd på väg vara försedd med LGF-skylt (LGF betyder Långsamt Gående Fordon).

A-traktorn får inte köras på motorväg/motortrafikled och inte heller på väg som märkts ut med förbudsmärke. En A-traktor får ha en eller två passagerare. Hur många passagerare A-traktorn får ha ska stå i registreringsbeviset. Tänkt på att sitta på ett eventuellt flak är både förbjudet och förenat med livsfara.

A-traktor som inte uppfyller kraven som traktor är att betrakta som lätt lastbil (EPA-traktor) och kräver körkort med B-behörighet. Tänk på att du som vårdnadshavare kan bli av med ditt körkort om du står som ägare för ett fordon som inte längre är att betrakta som det som fordonet är inregistrerat som.

A-traktorn är befriad från årlig kontrollbesiktning, till skillnad från EPA-traktorn som ska besiktigas varje år precis som en personbil.

OBS! EPA-traktorer kan inte längre ”nyregistreras” men de som finns får användas om de är skattade, trafikförsäkrade och kontrollbesiktigade.

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon 0303-70 30 00

E-post kommun@ale.se

Öppettider

Måndag–fredag kl 08.00–16.30

Ytterligare telefontid tisdag kl 16.30–18.00

 

Postadress

Ale kommun

449 80 Alafors

Hitta hit

Ale torg 7, Nödinge

Uppdaterades: 10 november 2023
Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen