Länk till startsidan

Offentliga konstverk

I Ale kommun finns ett antal konstverk som är placerade i stadsrummet. Några av dem hittar du här på denna sida. Informationen finns även inlagd i den digitala kommunkartan för att man enkelt ska kunna hitta till dem och se verken i verkligheten. Varmt välkommen att på egen hand åka på en konstrunda genom Ale kommun!

Skulpturen "Upp med handen" av Per Agélii, vilken föreställer en uppsträckt hand som är inspirerad av hällristningar

Skulpturen "Upp med handen" av Per Agélii. Foto: Anna Johansson/Ale kommun

Bäckahästen

På gavelfasaden till Södra Klöverstigen 75 i Nödinge har konstnären Ola Volo uppfört en muralmålning som gestaltar legenden om Bäckahästen.

Bäckahästen är ett väsen som var vanligt förekommande i den svenska folktron. Den är besläktad med Näcken och historier om dessa båda väsen berättades för att skrämma barn från att vara i närheten av vatten och därmed skydda dem från fara. Inte minst vid ett vattendrag som Göta älv var det viktigt att barnen hade stor respekt för vattnet.

I södra Sverige trodde man att bäckahästen försökte lura med sig barn ner i vattnet. Ju fler barn som satte sig på hästen desto längre blev hästryggen och när det var tillräckligt många barn på kastade sig Bäckahästen ner i djupet.

Ola Volo är född i Kazakstan, men uppvuxen och bosatt i Canada. Hon har utbildat sig vid Emily Carr University of Art and Design och är välkänd just för sina muralmålningar. Hennes motiv är ofta fantasifulla och hon leker med olika mönster. I arbetet med Bäckahästen inspirerades hon av olika versioner av samma grundsaga. Det blommiga mönstret på hästen är till exempel en referens till en variant från Österrike där Bäckahästens offer förvandlas till vackra liljor.

Målningen uppfördes 2019 som en del i projektet Artscape SAGA där Ale kommun deltog tillsammans med övriga elva kommuner i Göteborgsregionen.

Artscapemålningarna i Nödinge (karta) Länk till annan webbplats.

Sagan om gubben och gumman som skulle tjära månen

På gavelfasaden till Södra Klöverstigen 2 i Nödinge har konstnären Felicia Gabaldon uppfört en muralmålning som gestaltar folksagan om gubben och gumman som skulle tjära månen. Berättelsen finns bland annat nedtecknad i antologin Sagor från Edsele och låter då såhär:

Det var en gubbe och en gumma, som brukade vara ute och stjäla om nätterna. Men när månen lyste, så måste de hålla sig inne. Då kom de på, att de skulle ta en tjärbytta och en borste och fara upp på månen och tjära den. De tog tjärbyttan mellan sig och for. Men när de kom på månen, så fastnade de, och där får de sitta så länge världen står. Om ni går och tittar, när det är fullmåne, ska ni få se, hur de sitter där med tjärbyttan emellan sig.

Sagan betecknas som en ”skapelse- och upphovsberättelse” vilket innebär att den, liksom många liknande historier, en gång i tiden uppkom för att förklara något som ansågs oförklarligt - i detta fall varför man kan se "fläckar" på månen.

Felicia Gabaldon är uppvuxen i Santa Fe, USA, och har utbildat sig inom måleri vid Univerity of New Mexico i Albuquerque. I sitt konstnärskap inspireras hon av sitt indianska ursprung och använder ofta natursymbolik och en tydlig symmetri i sina motiv. Även färgskalan hämtar hon till stor del från naturen.

Målningen uppfördes 2019 som en del i projektet Artscape SAGA där Ale kommun deltog tillsammans med övriga elva kommuner i Göteborgsregionen.

Artscapemålningarna i Nödinge (karta) Länk till annan webbplats.

Workshopmålning, Artscape SAGA

Målningen som vetter mot resecentrum i Bohus centrum är skapad utifrån teckningar och förslag på motiv från invånare i Ale kommun. Bland andra har bildelever på Da Vinciskolan och besökare på Ale biblioteks språkcaféer bidragit med idéer som har förverkligats.

Det är den göteborgsbaserade konstnären Christofer Sagie som har skapat en helhet av alla förslag och uppförde muralmålningen i september 2020.

Målningen som går i rosa-lila toner och bland annat innehåller en stor ros skapar ett välkomnande och färgglatt blickfång för alla som besöker Bohus Centrum.

Artscapemålningen i Bohus (karta) Länk till annan webbplats.

Bevingad

Kultur- och fritidsnämnden i Ale kommun bjöd hösten 2013 in yrkesverksamma konstnärer att anmäla intresse för att skapa ett konstverk som hyllar Ivar Arosenius. Gensvaret var stort och hela 80 konstnärer från Sverige och andra europeiska länder anmälde sitt intresse för att uppföra ett konstverk vid Resecentrum i Älvänge.

Efter en lång urvalsprocess föll valet på Thomas Brolin med motiveringen:

Thomas Brolin har på ett poetiskt och lekfullt sätt tolkat Ivar Arosenius konstnärskap. Thomas har valt att hylla Arosenius genom den mytomspunna katten som med sina 9 liv och starka personlighet går sin egen väg. En bevingad katt och en guldpärla kan gömma vilken skatt som helst!

Katten som motiv har följt Thomas Brolin genom åren. Den långsmala, ibland rävlika, formen återfinns ofta i hans verk, varje gång i ett unikt utförande. Formen återkommer i olika material, man kan se den i till exempel textil och trä. I Älvängen är katten utförd i brons och i sällskap med ett barn och en guldpärla placerade på ett blomformat betongfundament.

Thomas Brolin är född 1954 och bosatt i Göteborg. Han studerade vid Högskolan för Design & Konsthantverk (HDK) 1973-1977. Thomas berättar att han som konstnär arbetar med flera olika tekniker och material. Olja, blandteknik, skulpturer i trä och betong. Som formgivare jobbar han mycket med mönster – oftast till tyger – men det kan också vara till exempel tapeter och möbler. Några av hans mönster har fått utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Thomas har haft en lång rad utställningar och finns representerad hos bland annat Göteborgs kulturnämnd, Statens konstråd, Röhsska Museet, München Museum mm.

Konstverket Bevingad invigdes lördag den 11 oktober 2014.

Bevingad (karta) Länk till annan webbplats.

Upp med handen

Vid Kronaskolans entré står en fyra meter hög stålskulptur i form av en hand skapad av Per Agélii 2016.

Handen tycks vifta och vinka till alla som passerar. Den signalerar ”Jag kan!” och säger ”Vem vill vara med? Jag vill!”

Konstnärens tanke är att skulpturen ska uppfattas som en lekfull figur som både kan och vill, både leka och lära. En glad kamrat som uppmärksammar dig när du kommer och vinkar av dig när du går. En kamrat som finns kvar där i morgon, en kompis att återvända till.

Handens form är hämtad från motivet på hällristningarna vid Stugåsberget i Skepplanda. På en brant berghäll finns en imponerande skeppsristning. Skeppet, som är en av länets största hällristningsfigurer, är tre meter långt och innehåller flera intressanta symboler, bland annat den handsymbol som inspirerat till "Upp med handen".

På de sittvänliga block i röd bohusgranit som är placerade bredvid stålskulpturen har konstnären ristat figurer som påminner om hällristningar.

Per Agélii är skulptör, tecknare och scenograf. Han utbildade sig vid Hovedskous skulpturskola i Göteborg 1987-1989 och är fortfarande bosatt och verksam i samma stad. Han har gjort ett flertal offentliga konstverk runtom i landet.

Upp med handen (karta) Länk till annan webbplats.

Jäntor

Utanför Vikadamms boende i Älvängen står en bronsskulptur av Eva Berggren. Skulpturen är monterad på ett stenfundament.

"Jäntor" föreställer tre unga flickor som avbildats mitt i vad som ser ut som en lekfull dans. Flickorna utstrålar ungdomlig glädje som smittar av sig till betraktaren. Det är lätt att associera till den härligt obekymrade tillvaro som vi förknippar med en lycklig barndom. De tre flickorna kanske precis har fått sommarlov och ser fram emot härliga bad och lata dagar med sina vänner.

Motivet är typiskt för Eva Berggren som i sitt konstnärskap ofta återkommit till just barn och lekfulla situationer som motivval. En annan skulptur av henne som många säkert har sett är skulpturen föreställande Lasse Dahlquist som finns på Liseberg i Göteborg.

Eva Berggren föddes 1929. Hon påbörjade sina konststudier i Stockholm 1947 vid Signe Barths Målarskola och Lena Börjesons Skulpturskola. Därefter studerade Eva vid Académie de la Grande Chaumière i Paris innan hon återvände till Sverige för skulpturstudier vid Valand i Göteborg.

Jäntor (karta) Länk till annan webbplats.

Emaljmålning av Endre Nemes

På kommunhuset i Alafors finns en emaljmålning av konstnären Endre Nemes som uppfördes 1960. Det stora abstrakta verket i främst blå färgtoner syns tydligt från E 45:an och bidrar påtagligt till kommunhusets tidstypiska karaktär.

Offentliga konstverk i emalj blev ett signum för konstnären Endre Nemes och den stora abstrakta emalj som är monterad på kommunhuset är representativ för hans konstnärskap, inte minst genom den övervägande mörka färgskalan som i detta verk utgörs av mörkblått i kombination med brunt och svart. Konstverket är från 1960 och består av 25 mindre emaljer vilka tillsammans utgör en helhet som täcker en yta av cirka 6 x 3 meter.

Endre Nemes var målare, grafiker och scenograf. Han föddes 1909 i Ungern, studerade i Prag och flydde till de nordiska länderna 1938. Till Sverige kom han 1940. Under åren 1947-1955 var Endre Nemes föreståndare på Valands konstskola i Göteborg, men han bosatte sig senare i Stockholm där han dog 1985.

Emaljmålning (karta) Länk till annan webbplats.

Uppdaterades: 18 mars 2024
Informationsägare: Kommunledningsförvaltningen